Skip to content

Welke verzekeringen heb ik nodig als ZZP’er?

Als ZZP’er ligt de wereld aan je voeten. De mogelijkheden zijn oneindig en er is geen limiet aan wat je kan verdienen. Daarom is het belangrijk dat je weet waar je je als ondernemer voor moet verzekeren. Anders ben je al die welverdiende centen in 1 klap kwijt.

Zorgverzekering (verplicht)

Dit is de enige echte verplichte verzekering in het rijtje. Directeuren van een multinational, MKB of eenmanszaak: iedereen in Nederland heeft een zorgverzekering. Als ondernemer betaal je naast de verplichte zorgverzekering ook een extra premie. Deze premie is geheel bepaald door de belastingdienst en afhankelijk van je bedrijfsomzet. Hoe meer er jaarlijks in het laatje binnenkomt, hoe hoger de extra premie.

 

Kom je als ZZP’er kersvers uit loondienst? Dan is het vaak mogelijk je zorgverzekering voort te zetten. De collectieve korting die je vanuit je werkgever kreeg vervalt dan wel, net als alle voordelen van de collectieve verzekering. Bedenkt dus goed via welk collectief je je als ZZP’er laat verzekeren.

 

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Stel: je komt als ondernemer bij een klant over de vloer waar een peperdure porseleinen vaas in het kantoor staat. Compleet onbedoeld stoot je de vaas om. Das pech, vaas weg. En de rekening gaat naar jou. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt die schade (tot op zekere hoogte). Andersom is deze verzekering ook ideaal. Zo zijn je bedrijfseigendommen verzekerd. Handig als de klant jóuw vaas omstoot.

 

Ben je een ZZP’er in de bouw? Denk dan ook aan een Construction Allrisk-verzekering. Hiermee ben je onder meer verzekerd voor schade van bouwwerken, materialen, steigers en eigendommen van de opdrachtgever.

 

Let op: dit is niet hetzelfde als een privé aansprakelijkheidsverzekering. Voor zakelijke schade is het dus echt handig om vooraf deze verzekering af te sluiten.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

“Foutje. Moet toch kunnen?” Helaas denkt niet iedereen daar zo over. Daarom is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering erg handig! Als ondernemer die bijvoorbeeld een financieel advies doet, draag je flinke risico’s met je mee. Het zou namelijk zomaar kunnen dat door jouw verkeerde advies een opdrachtgever een fout maakt, met flinke financiële gevolgen. Die rekening is niet mals. Deze verzekering dekt de fouten die je maakt.

 

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is verplicht voor financieel adviseurs. Maar ook voor notarissen, advocaten, architecten en accountants. Val je hier niet onder? Dan is het alsnog raadzaam deze verzekering af te sluiten. Veel opdrachtgevers stellen dit namelijk als vereiste voorafgaand een samenwerking.

 

Inventarisverzekering

Met een inventarisverzekering dek je schade aan goederen zoals computers, electronica en gereedschappen. Denk dan aan waterschade of diefstal. Je zakelijke smartphone of laptop verzeker je trouwens via de voorraadverzekering! Een particuliere inboedelverzekering dekt dit namelijk meestal niet.

 

Handig om te weten is dat een bedrijfspand niet onder deze verzekering valt. Een pand verzeker je namelijk via een opstalverzekering. Vaak zijn goederen die vlak buiten het bedrijfspand staan ook meeverzekerd. Kijk goed naar wat een verzekeraar voor je kan betekenen hierin. Soms zijn er namelijk combinaties mogelijk. Scheelt weer een paar centen.

 

Rechtsbijstandverzekering

Als ZZP’er moet je op alle situaties voorbereid zijn. Zo ook een eventueel juridisch geschil. In zo’n geval is een rechtsbijstandverzekering altijd handig. Vaak gaan ondernemers ervan uit dat een particuliere rechtsbijstandverzekering voldoende is. Helaas is dat zakelijk niet het geval.

Met een rechtsbijstandverzekering krijg je juridische hulp en advies op zakelijk gebied. Maandelijks betaal je een premie waarvan de hoogte is afgestemd op de sector waarin je opereert. Lees alles wat je moet weten over deze verzekering in onze andere blogpost. https://www.salesmarketinggroup.nl/verzekeringen-voor-freelancers/


Zakelijke autoverzekering

Schaf je als ZZP’er een auto aan op naam van je onderneming? Dan is een zakelijke autoverzekering verplicht! Veel verzekeraars hebben hun eigen regels voor deze verzekering. Ons advies is om deze voorwaarden goed door te lezen. Zo zijn er een maximum aantal kilometers die je privé mag rijden. Leuk zo’n mooie wagen, maar het moet wel nut hebben!

 

Bedrijfsschadeverzekering

Het kan gebeuren dat door een zware storm of brand je werkzaamheden stil komen te liggen. Hierdoor loop je omzet mis, terwijl alle vaste lasten en kosten wel gewoon doorlopen. Daarvoor is de bedrijfsschadeverzekering in het leven geroepen. Deze verzekering dekt de vaste kosten en eventueel misgelopen winst.

 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

“Arbeidsongeschiktheid? Dat overkomt mij niet!” – een veelgehoorde uitspraak onder ZZP’ers. Ondanks dat je je als ondernemer onsterfelijk waant, ben je dat simpelweg niet. Iedereen kan ziek worden, jij dus ook. Het is daarom raadzaam ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. De hoogte van de premie is geheel afhankelijk van je leeftijd, eigen risico en het verzekerde bedrag.

 

Cyberverzekering

Je zal er misschien niet zo snel aan denken, maar cybercrime viert zijn hoogtijdagen. Verstandig is het dus zeker om je hiervoor te verzekeren. Mocht je website bijvoorbeeld ooit gehackt worden, dan ben je verzekerd voor eventuele schade. Let erop dat deze verzekering een aanvulling is op de bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Zorg ervoor dat deze verzekeringen goed aansluiten op elkaar.

 

Compagnonsverzekering

Hoewel je als ZZP’er wellicht in je eentje werkt, is het goed om op de hoogte te zijn van de compagnonsverzekering. Als je namelijk gaat samenwerken in een VOF of een andere rechtsvorm, dan heb je te maken met compagnons. Mocht het noodlot toeslaan en je compagnon overlijden, dan komt deze verzekering van pas. Bij overlijden wordt er namelijk een geldbedrag uitgekeerd waardoor het bedrijf voortgezet kan worden.

 

Overlijdensverzekering

Als ZZP’er is het ‘t waard om een overlijdensverzekering te overwegen. Wanneer je namelijk in loondienst bent en komt te overlijden, dan ontvangen je nabestaanden een nabestaandenpensioen. Helaas geldt dit niet als je een ondernemer bent. Door deze verzekering ontvangen bij overlijden je levenspartner en/of kinderen een uitkering. Hoelang en hoeveel dit is, is helemaal door jou zelf te bepalen.

 

Pensioen

Na een mooie succesvolle carrière als ondernemer, wil je er op je oude dag toch warm bij zitten? Het is daarom erg verstandig om je als ZZP’er ook te verdiepen in pensioenfondsen. Want hiervoor hoef je niet persé ergens in dienst te zijn. Laat je bij je bank of verzekeringsadviseur hierover informeren. Absoluut het overwegen waard, helemaal wanneer je eerder wilt stoppen voordat je AOW-leeftijd bereikt!

Sales Marketing Group kan je helpen

Kan je meer ondersteuning gebruiken? Neem dan contact met ons op!