Skip to content

Om je meer inzicht te geven over wie wij zijn, hoe ons netwerk werkt en wat SMG voor jou kan betekenen hebben we een aantal veelgestelde vragen en antwoorden op deze pagina verzameld. We hebben de vragen onderverdeeld in acht thema’s en uitgelegd in FAQ video’s:

Wie is SMG?

We zijn een collectief voor zelfstandige op het gebied van sales, marketing en communicatie. 

Eigenlijk zijn alle facetten van marketing vertegenwoordigd in de groep. We hebben zowel strategen, generalisten als specialisten. Op dit moment zijn we met 120+ freelancers en we groeien stevig door. 

 • Kennis delen
 • Opdrachten delen
 • Elkaar verder helpen of steunen en begeleiden

Zodat jij als freelancer je kunt focussen op wat je leuk vindt en focus op jouw tienen. 

Voor wie is SMG?

SMG is er voor de freelance marketing, sales en communicatie professionals. Misschien zit je op dit moment in loondienst en heb je de ambitie om voor jezelf te beginnen. Of je bent al zelfstandig en vindt je het leuk om bij een collectief aangesloten te zijn en kennis en opdrachten te delen. Kortom voor de starter en voor de doorgewinterde freelancer.

 • Diversiteit, want je werkt voor verschillende opdrachtgevers waar je impact kunt maken met je eigen kennis. 
 • Het geeft vrijheid en flexibiliteit want je bepaalt zelf waar, wanneer en hoeveel je werkt en het biedt ook nog meer financiële vrijheid. 

SMG stimuleert en helpt bij:

 • Netwerk blijven uitbouwen en onderhouden
 • Acquisitie doen om opdrachten binnen te halen 
 • Je eigen kennis up-to-date houden 
 • Een aantal randzaken zoals verzekeringen en pensioen 
 • Samengevoel, want freelancen kan soms wat eenzaam aanvoelen

Dit zijn een aantal aspecten die wij binnen SMG opvangen. Echt een collectief waar we samen kennis en gedachten delen en elkaar naar een hoger niveau tillen.

Wat maakt ons interessant voor jou?

Samen ondernemen is niet alleen veel leuker maar brengt je ook veel verder. Daarbij kijken we naar jouw positionering:

 • Wat voor opdrachten wil je aantrekken?
 • CV check en LinkedIn Check.
 • 1x per jaar een Branding Boost Event, waarin je eigen branding in het teken staat om te optimaliseren. 
 • We helpen elkaar aan opdrachten doormiddel van onze warme relaties met recruiters, agencies, en eindklanten. We hebben toegang tot verschillende platformen zoals freelance en hoofdkraan.nl en wij hebben een opdrachten kanaal waar we +/- 100 opdrachten per week delen, met ook weer veel warme contacten.

Dat houdt in: kennis up-to-date houden en centraal stellen, vooral in het snel veranderende online landschap met al haar trends en ontwikkelingen. Daar doen we verschillende dingen voor: 

 • 1x per maand een Inspire & Connect. Een avond met gastsprekers en een netwerkmoment. 
 • We hebben collectieve kortingen bij verschillende opleidingsinstituten, zoals NCOI, Adwise en Beeckenstein. 
 • We kijken samen met jou op welk vlak je wilt ontwikkelen, bijvoorbeeld met een mentor uit het netwerk, met vakkennis uit de praktijk die jou meeneemt, begeleid en ondersteunt om jezelf nog breder inzetbaar te maken.
 • We hebben squads groepen op specialisme niveau, bijvoorbeeld een Strategie squad, Paid squad, Social Media squad en meer. Dat zijn groepen op specialist niveau die kennis en ervaring met elkaar delen. Als je ergens tegenaan loopt kan je dit met hun bespreken. Iedere Squad is een groep met gelijkgestemden en een opvangnet aan kennis om jezelf te blijven ontwikkelen. 
 • We hebben daarnaast focusgroepen waar we verschillende onderwerpen bespreken, zoals time-management, balans vinden, verzekeringen en hoe sta je juridisch sterk staat.

Je komt wat halen en je komt wat brengen. 

 

 • We delen kennis, opdrachten, netwerk en we zien elkaar echt als een team.
 • De onderlinge gunfactor is heel erg hoog. 
 • We hebben interessante collectieve voordelen bij verschillende opleidingsinstituten.
 • We bieden gratis flex werkplekken in ons kantoor in Huizen en op een andere andere locaties in Nederland. Hier kun je werken en met een opdrachtgever afspreken.
 • SMG betaald de aansluit- en administratiekosten van ZO (Zelfstandig Ondernemers). Een partij waar je jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioen kunt onderbrengen.

Dit vinden wij super belangrijk, want dat schept namelijk meer verbondenheid en zorgt dat we onderling echt een team gaan vormen. Daarom doen we 8 tot 12 keer per jaar iets leuks en gezelligs met elkaar. Dit varieert van een spectaculaire helikopter vlucht, ballonvaart, heerlijk dineren om elkaar in een andere setting beter te leren kennen wat er voor zorgt dat je ook op werkvlak elkaar meer gunt en beter kan ondersteunen. 

Wat zijn mijn kosten en baten?

Een vast bedrag van €100 per maand. Deze €100 gaat gewoon in je eigen opleiding potje, dus die spaar je voor jezelf als stok achter de deur om uit te geven aan je eigen ontwikkeling en kennis up-to-date houden. Jouw opgebouwd budget kan besteed worden bij opleidingsinstituten waar we een collectieve korting voor hebben, maar kan ook daarbuiten uitgegeven worden. 

 

Naast die vaste bijdrage van €100, sta je 15% van je totale freelance omzet af aan de groep. Hiervan betalen wij de kosten van alles wat we aanbieden en met elkaar doen.

 

Je moet het zo zien: je hebt één uur van €100, €15 gaat naar de groep en 10% van de €15, dus €1,50 stoppen we weer terug in jouw opleidingspotje. 

Daarnaast hebben we ook een aantal verdienmodellen, want als je langer bij de groep bent, hoef je ook minder af te dragen. Na 4500 facturabele uren wordt het nog maar 10% en na 7500 facturabele uren nog maar 5%. Zie het ook echt als een investering die jij doet om op lange termijn gebruik te maken van alle baten binnen de groep.  

 

Snelle rekenaars denken – dit duurt wel even voordat ik op die 5% zit, maar als je iemand aanbrengt binnen de groep dan tellen diegene zijn facturabele uren bij aan jouw uren en krijg je daarnaast nog €2 per uur dat diegene werkt over de eerste twee jaar. Dus je kan zeker na twee jaar op de 5% zitten.

 

Daarnaast is het zo dat als je anderen aan opdrachten helpt, – een warm contact van jou aan een expert koppelen – dat jij 10% omzet over diegene zijn of haar freelance opdracht krijgt. Dit noemen wij bemiddelingsfee, dat bovenop de 15% komt, Daar hoef je binnen de groep geen gebruik van te maken, je kunt ook zelf rechtstreeks aan opdrachten komen, maar het mag wel.

 

Deze 10% bemiddelingsfee kan er bovenop komen, maar is juist ook een heel interessant verdienmodel waardoor je soms bij hele verschillende mooie bedrijven binnen kan komen.

En daarnaast als jij mentor wordt binnen SMG krijgt jij € 1 per uur dat jouw mentee facturabel is. Deze euro per uur wordt vanuit SMG betaald.

 

Dus we hebben kosten die je bij de Belastingdienst kan opgegeven als kosten en een aantal verdienmodellen. Het is dus prima haalbaar om na twee jaar op 5% afdracht te zitten. Als je actief mensen aan een opdracht kan helpen genereer je een secundaire inkomstenstroom voor jezelf en dat is een makkelijk verdienmodel waar je gebruik van kan maken.

 

Je merkt aan de investeringen en de verdienmodellen, dat het concept ‘Delen’ steeds weer terugkomt en dat iedereen binnen de groep daar ook profijt van heeft. 

Welke soorten opdrachten delen wij?

Je vraagt je natuurlijk af wat voor opdrachten er precies binnen het netwerk gedeeld worden met elkaar.

 

Dit is heel erg divers omdat de freelancers uit de groep ook heel divers zijn in specialisme. We hebben strategen, specialisten, generalisten in verschillende niveaus en daardoor merk je ook een scala aan opdrachten. Dat kan bij grote corporaties zijn of MKB. 

Als Interim zit je meerdere dagen vast bij een opdrachtgever. Denk aan 2 to 5 dagen per week en vaak vanaf 3 maanden, wat regelmatig ook weer snel verlengd kan worden.

 

Freelance is meer een eenmalige klus voor een aantal uur of vóór 20 uur per week en het loopt langer door, dus het is natuurlijk wat je zelf fijner vindt.

 

Vind je het fijn om voor één opdrachtgever te werken of voor meerdere? En dan is natuurlijk de vraag: Wat zou je willen doen?

Eigenlijk zijn de meeste opdrachten remote en verspreiden zich over het hele land. Dus, overal in Nederland maar ook in België of een internationaal bedrijf.

 

Het zijn dus totaal diverse soorten branches waarin onze freelancers werken.

Een aantal bekende namen waar onze experts voor werken zijn een Miele, Ziggo Dome, NCOI, Loavies, Intergamma, Rabobank, ABN-Amro, KVK, DPG en noem maar op. Echt tal van verschillende mooie merken. 

Wat komt er bij kijken als freelancer?

Misschien ben je op dit moment nog in loondienst en heb je altijd de ambitie gehad om voor jezelf te beginnen. Dus waar moet je nou starten? 

 

Als eerste is het handig om te bedenken wat jij een bedrijf komt brengen. Ben je een strateeg, een generalist of een specialist?

 

Vervolgens moet je natuurlijk bedenken of je onder je eigen naam wilt werken of onder een bedrijfsnaam en daaronder ga je je inschrijven bij de KVK. Dan sta je daar ingeschreven als zelfstandige en krijg je ook een btw nummer wat je kan gebruiken voor je factuur en betalingen. 

Daarnaast komen er ook andere dingen bij kijken zoals verzekeringen, pensioen, belasting en de  administratie die je moet doen.

 

Wat handig is, is om in ieder geval een zakelijke rekening te hebben voor alle zakelijke inkomsten en uitgaven.

 

Wij adviseren om een accountant te nemen voor de belasting en wij kunnen je ook koppelen aan de juiste partners daarvoor.

 

Denk bijvoorbeeld ook aan het afsluiten van verzekeringen, zoals een bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid verzekering, maar ook zaken als een arbeidsongeschiktheid verzekering, invaliditeitsverzekering en een pensioen. Zo hebben wij bijvoorbeeld, collectieve korting bij ZO (Zelfstandig Ondernemers). Dat is een partij voor je arbeidsongeschiktheids-verzekering en pensioen.

 

Dit zijn dan typische aspecten waar wij je graag mee verder helpen, kunnen adviseren en aan de juiste partners kunnen koppelen. 

Hoe creëer ik meer zekerheid in mijn inkomstenstroom?

Is dit een van je grootste twijfel punten om te starten met het freelance leven? Je bent niet de enige. Daarom is dit juist een van de belangrijkste pijlers van SMG. Het samen ondernemen, elkaar helpen aan opdrachten door elkaars netwerk open te stellen en het hebben van veel warme contacten met recruiters, agencies en eindklanten 

Gemiddeld zit 80% van de experts op opdracht, maar als je het spannend vindt om in één keer je baan op te zeggen om te freelancen kan je dit ook gefaseerd doen. Bijvoorbeeld, door de avonduren, weekenden of één dag in de week te starten.

 

Vaak komt al snel het kantelpunt dat je prima je baan kunt opzeggen, omdat je als freelancer veel meer verdient dan in loondienst.

 

Je bouwt zo ook een buffer op voor het moment dat je weer een nieuwe opdracht zoekt. Mocht je niet gebruik willen maken van die buffer, dan zijn er verschillende mogelijkheden binnen SMG. Denk aan de verdienmodellen zoals andere experts aan een opdracht te helpen via jouw netwerk. Maar we zien binnen de groep vaak de vraag om andere experts te ondersteunen bij hun projecten.

 

Mocht je nou willen weten hoe andere freelancers dit hebben opgepakt en wat meer praktijk ervaring en concrete voorbeelden horen, dan kunnen wij je voorstellen aan één van de experts waarmee je een vrijblijvend gesprek mee kunt voeren.

Vertel mij meer over de freelancers binnen de groep

Ben je benieuwd in wat voor groep je terechtkomt? SMG is een heel divers netwerk uit verschillende culturele achtergronden. 

 • De leeftijd gaat van 24 tot over de 60
 • Het gemiddelde ligt rond 35 begin 40 
 • 60% man, 40% vrouw (op dit moment)

Het is een hele diverse groep verdeeld over heel het land. We hebben experts die wonen in het noorden, in het zuiden en rondom de grotere steden, zoals Amsterdam, Utrecht en Den Haag.

Een aantal zijn al heel lang zelfstandig en anderen hebben wel veel ervaring als specialist, maar beginnen net als freelancer. Dat maakt is SMG een super diverse groep waarvan je van iedereen kan leren.

Interessant om kennis te maken? Neem contact op of kom een keer langs bij Inspire & Connect!

Wie kan delen kan ook vermenigvuldigen!

Staat jouw vraag er niet tussen? Geen nood! Neem contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.