Skip to content

Hoe bepaal ik mijn uurtarief als ZZP’er?

Uurtarief

Hoe bepaal ik mijn uurtarief als ZZP’er?

Het binnenharken van freelance opdrachten gaat hand in hand met een goed profiel. Uiteraard staan je kennis en kwaliteiten voorop, maar ook je uurtarief is niet onbelangrijk. Want hoe komt dit tarief tot stand? Van een te hoog bedrag schrikt de klant zich wezenloos en een te laag tarief zorgt voor fronsende gezichten.

 

Zorg dat je niets tekort komt

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: wat heb ik nodig? Maak een grove berekening van alle kosten die jij maandelijks maakt. Van de kosten van het kantoorpand tot de maandelijkse zakelijke abonnementen. Maar kijk ook naar je privé omstandigheden. Wat ben je maandelijks kwijt aan boodschappen, het gezin en misschien wel het café? En denk natuurlijk aan de extra zorgverzekering premie die je kwijt bent. Als je al deze kosten in kaart brengt weet je precies wat je maandelijks minimaal nodig hebt.

Wat doet de ander?

Zorg dat je vooraf goed marktonderzoek hebt gedaan. Weet wat de concurrent vraagt. Needless to say, maar het is nooit goed als jullie tarieven enorm van elkaar verschillen. Dit soort afwijkingen roepen namelijk vaak alleen maar vraagtekens op. Ben je te duur, dan moet je wel verdomd goed zijn om je uurtarief te waarborgen. Hangt je prijs gigantisch lager, wat zou er dan mankeren aan jouw onderneming?

 

Je kan ook in de luxe positie verkeren waarin je amper of geen concurrenten hebt. In dat geval is je situatie uniek en heb je meer mogelijkheid om een hoger bedrag te vragen.

 

Lees ook: Van een carrière in loondienst aar de vrijheid van freelancen

Wat bewaar je?

Vervolgens bepaal je wat je maandelijks aan netto inkomen wilt overhouden. Wat is er mogelijk om na aftrek van je bedrijfskosten te bewaren? Stel dat jouw doel is om maandelijks 1500 euro over te houden. Dit bedrag gebruik je om te leven en te sparen en natuurlijk voor je pensioenopbouw. Jaarlijks ligt dat bedrag op 18.000 euro. Vergeet trouwens niet iedere maand 8% vakantiegeld aan de kant te zetten (in dit geval is dat jaarlijks 1440 euro). Hiervoor heb je dus een jaarlijks netto inkomen nodig van 19.440 euro per jaar.

 

Daarnaast is het ook slim om rekening te houden met de jaarlijkse belastingaangifte. Wij raden je aan om maandelijks 30% van je bruto inkomen te reserveren voor deze  inkomstenbelasting.

 

Tijd tijd tijd

Stel jezelf als ondernemer ook de vraag: hoeveel uur denk ik jaarlijks in rekening te brengen? Gebaseerd op een vijfdaagse werkweek, gevuld met dertig vrije dagen en feestdagen, blijft er een totaal over van 230 dagen per jaar. In totaal gaat het dan om 1840 uur die jij als ZZP’er inzetbaar bent. Als beginnend ondernemer mag je blij zijn als je al de helft van die uren kan declareren aan opdrachtgevers. Bij dit bedrag komt ook nog 21 of 9 procent  btw (ligt helemaal aan je sector). Let op dat bepaalde groepen als journalisten of cartoonisten een btw-vrijstelling hebben. Zoek dit voor jezelf uit!

 

Een ander belangrijk punt zijn de reiskosten die je maakt. De ene ondernemer neemt dit mee in de uurprijs, de ander declareert dit weer apart aan de opdrachtgever. Hoe dan ook: maak hier afspraken over. Want ook hier betaalt je klant voor.

 

Tot slot

Natuurlijk is het goed om je uurtarief bepaald te hebben en dit als leidraad te gebruiken. Toch mag je echt wel spelen met dit bedrag. Heb je namelijk een klant die jou langere tijd wil inhuren, durf dan korting te geven. Dat bevorderd de zakelijke relatie en houdt het voor de klant interessanter. Daarnaast ben jij hierdoor meer verzekerd van een vast inkomen (helemaal zeker ben je hier als ondernemer natuurlijk nooit van). Neem je uurloon eens per jaar onder de loep. Is je tarief nog steeds in orde, of moet je stiekem gewoon meer vragen? Blijf in ieder geval om je heen kijken naar wat de concurrentie doet.

 

De KvK heeft een superhandige tool om je uurtarief te berekenen!

https://rekentools.webbridge.nl/kvk/uurtarief-zzp-er/

 

Sales Marketing Group kan je hierbij helpen

Kan je meer ondersteuning gebruiken bij bijvoorbeeld hoe je jouw uurtarief bepaald en nog veel meer? Neem dan contact met ons op!

Facebook
Twitter
LinkedIn