Skip to content

Waarom heb je als ZZP’er een rechtsbijstandverzekering nodig?

Iedere ZZP’er droomt van een carrière vol succes, geluk en mooie omzet. Maar wat als het gelukkige ondernemen wordt bedreigd door een juridisch conflict? Dan komt een rechtsbijstandverzekering goed van pas.

Wat is een rechtsbijstandverzekering precies?

Deze verzekering dekt de kosten die jij maakt in een juridisch conflict. Denk dan aan de kosten die je kwijt bent aan een advocaat, bedrijfsjurist of een geschillencommissie. Maar ook de kosten van een incassobureau, deurwaarder, mediator of notaris.

Vergis je niet, deze kosten kunnen hoog oplopen. Het gemiddeld uurtarief van een advocaat ligt namelijk rond de 200 euro. Voor je een kennismakingsgesprek hebt gehad en de kwestie hebt voorgelegd, ben je alweer een paar uur verder. En dat terwijl je al een redelijke rechtsbijstandverzekering hebt rond de 350 euro per jaar.

 

Wat dekt een rechtsbijstandverzekering allemaal?

Per verzekeraar verschilt het nog wel eens wat er allemaal precies wordt gedekt. In beginsel gaat het om de volgende kosten. 

  1. Bij een conflict met een klant die niet tevreden is over het product/dienst dat jij hebt geleverd.
  2. Een conflict met een leverancier waar jij zelf niet tevreden bent met het geleverde product of dienst.
  3. Letsel- of materiële schade die jij hebt geleden door derden.
  4. Juridische geschillen met de overheid, bijvoorbeeld over een vergunningsaanvraag of bezwaar tegen een bestemmingsplan.
  5. Conflict over het onderhoud of de huur van je bedrijfsruimte.

Helaas dekt deze verzekering niet alles. Zo ben je bij een rechtsbijstandverzekering niet verzekerd tegen:

  1. Hulp bij een vordering of verplichting die je van iemand anders over hebt genomen.
  2. Bij een conflict over zaken die te maken hebben met fiscaal recht. Dit zijn zaken die alles te maken hebben met het heffen en invorderen van belastingen.
  3. Bij een strafrechtelijke vervolging wanneer je verdachte bent in een onderzoek. Blijk je onschuldig te zijn? Dan vergoedt de verzekeraar alsnog de kosten!
  4. Een geschil over intellectueel eigendom. Denk dan aan de auteurs- of octrooirecht.
  5. Een juridisch conflict dat ontstaat door een natuurramp of terrorisme.

 

Goed om te weten is dat verzekeraars vaak een bepaalde wachttijd hanteren voor het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering. Zo voorkomen ze dat er ondernemers aan de deur kloppen die misschien al in de problemen zitten. Helaas pindakaas dus als je op zoek was naar een goedkope oplossing.

Algemene voorwaarden

Besluit je als ondernemer geen rechtsbijstandverzekering te nemen? Zorg dan in ieder geval dat je algemene voorwaarden in orde zijn. Deze voorwaarden kan je voorafgaand een samenwerking naar je klant of opdrachtgever sturen. Hierin dek jij je juridisch al in bij een eventueel juridisch conflict. Voorbeelden van algemene voorwaarden in jouw branche zijn makkelijk online te vinden. Wel raden wij je aan altijd deze algemene voorwaarden te laten keuren door een jurist. Zo weet je zeker dat jij veilig zit!

Sales Marketing Group kan je helpen

Kan je meer ondersteuning gebruiken? Neem dan contact met ons op!

Facebook
Twitter
LinkedIn