Skip to content

Waar moet je rekening mee houden na je inschrijving bij de KVK?

Gefeliciteerd you did it!

 

Je staat nog een beetje beduusd en met een brede glimlach buiten bij de kamer van koophandel. Je bent als freelancer niet alleen maar bezig met je opdrachten maar je runt je eigen bedrijf. Je krijgt dus te maken met de Belastingdienst. Je moet namelijk  belasting betalen over je omzet. Werk je met een uurtarief, dan breng je op de factuur de btw dus in mindering. Heb je zakelijke kosten gemaakt, inkopen gedaan of geïnvesteerd, dan heb je btw betaald aan leveranciers. Deze betaalde btw wordt ‘voorbelasting’ genoemd. Tijdens een btw-aangifte geef je alle ontvangen en betaalde btw op. Aan het eind van de aangifte zie je precies hoeveel je moet betalen of terugkrijgt. Bij de meeste bedrijven gebeurt de btw-aangifte per kwartaal.

Waar moet je rekening mee houden na je inschrijving bij de KVK?

 

Neem een boekhouder

Het geld dat je kwijt bent aan een boekhouder, is zakelijk aftrekbaar. Daarnaast kan diegene je helpen met bepaalde startersregelingen wat je weer geld scheelt. Zelfstandigheid wordt aangemoedigd en een boekhouder is niet vereist, maar het is wel heel prettig.

 

Bouw een buffer op

De Belastingdienst is een log orgaan met niet altijd fijnzinnige communicatiemiddelen. Een aanmaning met daarop drie nullen terwijl je toch echt niks verkeerd dacht te hebben gedaan is geen uitzondering. Maar als het gebeurt, ben je liever voorbereid.

 

Bouw een netwerk op

Leg een netwerk aan waarin je contact onderhoudt met andere  freelancers. Manieren waarop  je dit kan doen zijn bijvoorbeeld door het bezoeken van beurzen en congressen, freelancers benaderen waarmee je eventueel kunt gaan samenwerken. (bijvoorbeeld website-ontwikkelaar en een grafische design bureau).

 

 

Lees ook: https://www.salesmarketinggroup.nl/hoe-bepaal-ik-mijn-uurtarief-als-zzper/

Houd je kennis op peil

Zorg dat je (ook in tijden dat je geen job heeft) regelmatig bezig blijft met de materie waar je specialiteiten liggen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door (vervolg) cursussen en opleidingen te doen.

 

Verbreed je horizon

Veel freelancers beperken zich in het uitoefenen van hun onderneming door in opdracht bepaalde diensten te leveren. Tijdens economische neergang merkt deze groep direct de gevolgen. Probeer dit risico te beperken door zelf producten te ontwikkelen en te verkopen. Op die manier heb je meerdere inkomstenbronnen en ben je minder afhankelijk van opdrachten.

 

Zorg voor referenties

In toenemende mate vragen eindklanten naar referenties voordat ze een beslissing maken welke freelancer ze inhuren. Heb je geen referenties? Dan is de kans al bijna verkeken. Vraag je huidige en ex- opdrachtgevers of zij als referentie willen optreden of laat ze een verklaring opstellen waarin zij een goed woordje voor je doen. Dit zal de kans op een nieuwe opdracht aanzienlijk vergroten.

 

Val op

Honderden freelancers zijn te vinden op internet. Waarschijnlijk minimaal tientallen met dezelfde capaciteiten als jij. Opvallen is in deze dus het sleutelwoord. Maak gebruik van mogelijkheden die freelance-sites bieden om je profiel extra onder de aandacht te brengen. De kans dat een kleine investering zich terugverdient is immers erg groot!

Sales Marketing Group kan je helpen

Kan je meer ondersteuning gebruiken? Neem dan contact met ons op!