Skip to content

Prinsjesdag 2021: Wat verandert er voor ZZP’ers?

Prinsjesdag

De gevolgen voor ZZP’ers en Freelancers

Dinsdag 21 september zaten we weer massaal aan onze tv’s, computers, telefoons en tablets gekluisterd. Want: Prinsjesdag! Op deze jaarlijkse derde dinsdag van september onthult de regering hoe de centen gespendeerd gaan worden. Wie krijgt wat en waar vallen de bezuinigingen komend jaar? Daar kregen we dinsdag antwoord op.
 
Psst, deze begroting moet natuurlijk nog worden goedgekeurd. Maar het plan ligt er!
 

De zelfstandigenaftrek

Niet geheel onverwachts, maar de zelfstandigenaftrek zakt komend jaar weer. Deze aftrek zakt van €6.670 naar €6.610. Dat betekent dat je als freelancer hierdoor meer belasting betaalt. De zelfstandigenaftrek is in het leven geroepen voor ondernemers die jaarlijks meer dan 1225 uur aan hun eigen bedrijf besteden. Iedere ondernemer die aantoonbaar aan dit criterium voldoet, komt in aanmerking voor deze aftrekpost.

 

Inkomstenbelasting daalt

Ook zet komend jaar de inkomstenbelasting weer een daling in. En dat heeft op iedereen effect, ook op ondernemers. Ondernemers die nog niet AOW-gerechtigd zijn, profiteren van de daling van de eerste belastingschijf. Je valt in deze schijf met een jaarlijks inkomen van maximaal €69,398. De hoogte van deze belasting zakt van 37,10% naar 37,07%. Als AOW’er daalt dit tarief van 19,20% naar 19,17.

 

Inkomensafhankelijke zorgbijdrage daalt

Voor ondernemers is er komend jaar nog een daling. Het gaat dan om de inkomensafhankelijke zorgbijdrage. Allereerst ligt het er helemaal aan hoeveel je verdient. Het belastingtarief dat afgedragen dient te worden zakt van 5,75% naar 5,45%.
Let trouwens wel op dat dit bedrag los staat van je persoonlijke bijdrage aan de zorgverzekeraar.

ZZP'er met een BV?

Mocht je een ZZP’er zijn met een BV, dan veranderen er komend jaar ook een aantal zaken. Zo kunnen zelfstandige ondernemers met een BV de schulden onbeperkt met zich meenemen. Eerder was het maximum hiervoor 6 jaar. Bij het eerstvolgende boekjaar mag je 1 miljoen euro verrekenbaar verlies verrekenen met de winst van je BV.
Daarnaast mag er een resterend verlies van maximaal 50% verrekend worden met de resterende winst. Dit restant mag je meenemen naar een volgend boekjaar. De huidige 1-jaar-termijn blijft ongewijzigd.

De Wet DBA on hold

Komend jaar komt er ook verandering in de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Deze wet was bedoeld om ZZP’ers en opdrachtgevers duidelijkheid te geven over de arbeidsrelatie tussen de twee. Zie het als een soort modelcontract tussen een opdrachtgever en ZZP’er bij een opdracht. De DBA wet heeft jammerlijk genoeg niet het gewenste resultaat geleverd. Het heeft volgens de regering niet de gewenste duidelijkheid verschaft over de samenwerking. Daarom wordt wet tijdelijk opgeschort totdat er een nieuw kabinet is.
 
In deze blogpost valt onmogelijk alles te vertellen wat er voor jou verandert door de nieuwe begroting. Lees daarom hier de volledige begroting.
Facebook
Twitter
LinkedIn