Skip to content

Kevin Ruhe: vloeiend van werknemer naar freelancer

Kevin Ruhe E-mail Professional Of The Year
Kevin Ruhe

Kevin Ruhe

E-mail Marketeer

Zelfstandig ondernemer­schap in een stroom­versnelling met SMG

SMG-partner Kevin Ruhe kreeg onlangs een nominatie voor ‘E-mail Professional of the Year 2019’. Dat is natuurlijk een fantastische prestatie. Helemaal als je nagaat dat hij nog niet zo lang als freelancer aan het werk is. Kevin wist op een vloeiende manier van werknemer naar freelancer te gaan. Hoe deed hij dat? Hij vertelt het.  

Hoe kwam je tot het besluit om freelancer te worden?

“Ik was in loondienst bij een bekend retail-bedrijf. Daar deed ik de e-mailmarketing. Ik vond het werk superleuk en ik kon me prima ontwikkelen. Op een gegeven moment besefte ik dat ik mijn werk zo leuk vond dat ik het zonde vond om dit te beperken tot slechts één werkgever. Ik wilde ook anderen bedrijven helpen en ervaringen opdoen in andere branches. Toen ben ik gaan overwegen of freelancen misschien een optie was.

 

Het is een lastige keuze om zomaar cold turkey te stoppen bij je werkgever. Ik vond het te riskant om te zeggen: ‘Zo, ik ga nu volledig freelancen.’ Ik had natuurlijk wel zekerheid bij mijn werkgever en ik heb ook gewoon een hypotheek en andere vaste lasten. Hierdoor heb ik lang over mijn besluit nagedacht.

 

Ik kende Dolf Kos al een tijdje, omdat ik in mijn werk met hem had samengewerkt. Omdat Dolf al  langer freelancer was, heb ik toen aan hem gevraagd hoe hij daarmee is omgegaan en of hij nog tips voor me had. We hebben het toen vaak gehad over mijn ambities hij heeft me echt geholpen met advies over de verschillende mogelijkheden die er waren. Omdat ik toch twijfels bleef houden ben ik eerst één dag in de week, naast mijn werk in loondienst gaan freelancen. Ik heb toen bij mijn werkgever aangegeven dat ik één dag in de week minder wilde werken. Ik wilde zo graag iedereen helpen met hun e-mailmarketing, dat dit me uiteindelijk over de streep trok”

Wat was de reactie van je werkgever?

“Ik vertelde bij het eerste gesprek al meteen dat ik voor mezelf wilde beginnen. Mijn werkgever vond het aan de ene kant heel tof dat ik zo ondernemend ben en mezelf verder wil ontwikkelen. Aan de andere kant vonden ze het ook lastig. ‘Als het goed loopt, dan raken we je misschien wel kwijt,’ werd er gezegd.

 

Gelukkig voor mij gingen ze toch redelijk snel akkoord met mijn voorstel. Ik had natuurlijk wel de mazzel dat de markt voor de e-mailmarketeers best krap is.  Het was voor mij dus iets makkelijker om met het voorstel te komen om één dag minder te gaan werken. Bovendien ging ik meer uren per dag maken waardoor ik per saldo voor mijn werkgever maar twee uurtjes per week minder beschikbaar was.”

Hoe kwam je aan je eerste klussen?

“Mijn eerste opdrachten kreeg ik dankzij Dolf en het SMG-team. Omdat ik maar één dag in de week beschikbaar was, waren dat vooral kleinere MKB-klanten. Interim-opdrachten gingen natuurlijk niet werken voor slechts één dag. Het freelancen beviel me zo goed, dat ik mijn netwerk graag wilde uitbreiden.

 

Na een halfjaar werd ik steeds vaker benaderd voor interimwerkzaamheden en ik wist dat het voor mij mogelijk was om fulltime als freelancer aan de slag te gaan. Er was genoeg vraag! Ik merkte ook dat ik nóg meer energie kreeg van mijn werk en dat gaf mij echt een enorme motivatie om door te gaan. Ik heb toen veel contact gehad met  Dolf en het SMG-team. Ze gaven aan dat als ik definitief de stap wilde maken om volledig te gaan freelancen ze mij wilde helpen met het zoeken naar een interim opdracht. Ik gaf bij recruiters aan dat ik een opdracht zocht en toen die er uiteindelijk ook kwam, heb ik met mijn werkgever een regeling getroffen. Gedurende de periode van mijn opzegtermijn ben ik om de uren te compenseren een tijdje op zaterdagen gaan werken voor mijn werkgever. Verder ben ik doordeweeks minder gaan werken en voor een klein deel zette ik vakantiedagen in. Op die manier kon ik al meteen aan de slag bij mijn nieuwe opdrachtgever en tegelijkertijd nog netjes afronden bij mijn werkgever.”

Verliep dat probleemloos?

“Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen. Maar je kunt je natuurlijk voorstellen dat mijn werkgever niet gelijk stond te juichen toen ik dit aankondigde. We hebben daar dus wel enkele gesprekken over gevoerd om tot een oplossing te komen waar beide partijen tevreden mee waren maar uiteindelijk is dat gelukt. Ik waardeer het ook heel erg dat mijn werkgever mij in eerste instantie wel de kans heeft geboden om één dag in de week te gaan freelancen. Als ze daar niet mee akkoord waren gegaan had het zomaar anders kunnen lopen.”

Het klinkt alsof je veel werkte, klopt dat?

“Voor een lange tijd had ik twee fulltime banen. Ik werkte voor mijn werkgever én was ik ergens anders als interimmer bezig. Ondertussen had ik ook al eigen MKB-klanten gevonden. Daardoor werkte ik zes volle dagen en was ik in de avonden aan het werk. Dat was wel even bikkelen, maar goed vol te houden. Ik wist namelijk dat het een tijdelijke situatie was. En ik kreeg nóg meer energie van het freelancen. Het voelde voor mij dus helemaal niet als ‘extra werk’. Ik denk dat iedereen dat uiteindelijk wil bereiken in zijn werk.

 

Dat alles zo vloeiend in elkaar overliep heb ik echt te danken aan Dolf en de rest van het SMG-team. Zonder hun adviezen had ik het denk ik niet op deze manier aangepakt. Ik zou dan gestopt zijn met werken, om daarna te zoeken naar een opdracht. Dan was er waarschijnlijk een periode geweest waarin ik geen opdracht had, en dat brengt natuurlijk meer onzekerheden met zich mee. Of misschien had ik het dan wel gelaten en bleef ik in loondienst werken. Ondanks dat het hard werken was, was het wel ideaal. Ik had namelijk een tijdje zelfs dubbele inkomsten. Dat was wel fijn, want daardoor bouwde ik meteen een mooie buffer op, al vanaf het moment dat ik gestart ben. Zo stond ik eigenlijk al met 2-0 voor.”

Je bent genomineerd voor ‘E-mail Professional of the Year 2019’, Hoe is dat gegaan?

“Ik was door twee mensen uit mijn netwerk aangedragen. Ik moest een motivatie schrijven voor de jury, zodat zij kunnen beoordelen wat ik heb gedaan. Ik kon mooie resultaten laten zien. In die motivatie schreef ik ook over mijn visie en hoe ik vind dat de klant met e-mailmarketing het beste te bereiken is. Ik kreeg daarna te horen dat ik één van de drie genomineerden was en werd uitgenodigd voor een jurydag! Daar moest ik het verhaal dat ik opgeschreven had nog mondeling toelichten. Er werden vragen gesteld en op basis daarvan werd de winnaar bepaald.

  

Uiteindelijk ben ik niet als winnaar uit de bus gekomen, maar ik ben alsnog erg blij met de nominatie. Ik stond op het podium voor vijfhonderd mensen, op 27-jarige leeftijd, in het eerste jaar dat ik ben begonnen met freelancen. Dat alleen al vond ik supertof om mee te maken. Het is voor mij een enorme motivatie om door te gaan!”

Wil je Kevin leren kennen? Stuur hem gerust een connectieverzoek op LinkedIn!

 
Facebook
Twitter
LinkedIn