Skip to content

Hoe zet je de stap om freelancer te worden?

De knoop doorhakken

Je wilt freelancer worden, na jaren bij een werkgever in dienst te zijn geweest. De vrijheid en diversiteit ervaren bij je werkzaamheden is iets wat al langer jouw interesse wekt. Toch ben je nog steeds in dienst van een werkgever. Je blijft er over nadenken en spreekt misschien zelfs freelancers uit jouw omgeving en vuurt al je vragen en onzekerheden op hen af. Het spreken van ervaringsdeskundige helpt je tenslotte om een goed beeld te vormen. Niet veel later zit je op jouw vaste werkplek en ineens weet je het: ik word freelancer! En dan?

Een bedrijfsplan maken

Een goede voorbereiding is het halve werk, hoor je vaak. Alleen welke voorbereidingen tref je? Een goed bedrijfsplan is de basis van jouw freelance carrière. Op de website van de kamer van koophandel kan je informatie vinden die je nodig hebt om een inzicht te krijgen in wat jouw basis is, wat jouw doelen zijn en een overzicht met punten zoals welke verzekeringen en wettelijke verplichtingen je hebt. Zodra je dit plan op papier hebt uitgewerkt, zal je de basis hebben van jouw bedrijf. De fundering is gelegd.

 

Wees niet bang om feedback te vragen

Je hebt waarschijnlijk al ontdekt dat in een bedrijfsplan meerdere uren aan werk zit. Dit kan zorgen voor tunnelvisie. Om deze reden is het verstandig het te laten proeflezen door freelancers uit jouw omgeving en aan mensen die jou goed kennen. Wees niet bang om naar hun mening te vragen. Soms ben je namelijk zelf jouw grootste criticus en tegelijkertijd weet je nabije omgeving goed te vertellen wat realistisch voor je is. Dit is een spannende stap om te zetten, maar het helpt je groeien als mens en ondernemer. 

De kamer van Koophandel

Met jouw bedrijfsplan onder je arm en een goede bedrijfsnaam in gedachten maak je een afspraak bij de Kamer van Koophandel. Samen met de medewerker worden alle belangrijke gegevens voor jouw inschrijving doorgenomen met als resultaat dat jouw bedrijf officieel bestaat. Nu kan je écht aan de slag als freelancer.

 

Aan opdrachten komen

Het werven van opdrachten als freelancer kan lastig zijn. Met dank aan platforms als LinkedIn kan je al vooruit komen. Het is fijn wanneer je als freelancers onderling ook opdrachten kan uitwisselen. Bij Sales Marketing Group zijn we een collectief van freelancers, waarbij we kennis, opdrachten en plezier met elkaar delen. Hierdoor hoef je niet het gevoel te hebben dat je helemaal alleen in het freelance leven staat, maar heb je een groep met gelijkgestemden. Dankzij elkaar hoef je nooit lang zonder opdracht te zitten.

 

Sales Marketing Group kan je helpen

Wil je dus gezamenlijk en toch zelfstandig ondernemen? Neem dan contact met ons op!

Facebook
Twitter
LinkedIn