Succesvol zijn als ZZP’er is behoorlijk lastig zonder klanten. Geen klanten betekent namelijk geen inkomen. Maar opdrachten vinden als beginnende ZZP’er is best een uitdaging, zeker als je geen uitgebreid netwerk hebt waar je gebruik van kunt maken. In deze blog geven we 5 tips waarmee je binnen no time aan de slag kunt voor je eerste klant.

Je bent onwijs goed in wat je doet, je hebt een mooie website en ook je sociale kanalen zijn dik in orde. Maar opdrachten vinden als beginnende ZZP’er blijkt toch lastiger dan je van tevoren dacht. Deze tips helpen je op weg:

1. Vertel iedereen wat je doet

Als niemand weet dat je voor jezelf begonnen bent, kunnen ze ook niet aan je denken als ze iemand nodig hebben. Vertel daarom iedereen die je spreekt dat je ZZP’er bent en wat je precies doet. Neem de tijd voor een gesprek en zorg dat jouw verhaal niet te veel overkomt als zelfpromotie, maar meer als een oprecht gesprek. Je kunt eventueel ook je familie en vrienden gebruiken om jouw diensten onder de aandacht van hun netwerk te brengen. Dit kan je zowel op de korte termijn als op de langere termijn klanten opleveren. Misschien heeft niet iedereen die je spreekt direct een geschikte opdracht voor je, maar als je het goed doet, blijft jouw verhaal hangen en denken ze meteen aan jou als ze wél een klus hebben.

2. Vergroot je netwerk

Je netwerk is ontzettend belangrijk als ZZP’er, dus zorg dat je je netwerk vergroot met relevante connecties. Ga naar netwerkborrels, lokale ondernemersinitiatieven en andere evenementen waarbij je in contact kunt komen met bedrijven. Zorg voor visitekaartjes, maar ga deze niet zomaar aan iedereen uitdelen waar je ‘hallo’ tegen hebt gezegd. Beter is het om alleen kaartjes uit te wisselen met diegene waar je écht een gesprek mee gevoerd hebt. Voeg ze toe op LinkedIn of stuur ze een paar dagen later nog een mailtje. Op deze manier spring je er net iets meer uit dan alle andere mensen die hij/zij gesproken heeft.

3. Sluit je aan bij een partnernetwerk

Zoals je hierboven al kon lezen, is je netwerk zo ongeveer het belangrijkste wat je hebt als ZZP’er. Maar je eigen netwerk blijft altijd beperkt. Als marketing- of salesprofessional kun je je aansluiten bij de Sales Marketing Group en zo profiteren van het netwerk van alle ZZP’ers in de groep. Lees meer over de Sales Marketing Group. Bovendien kun je met zo’n netwerk meer dan alleen opdrachten vinden als beginnende ZZP’er. De SMG helpt je bijvoorbeeld ook met je administratie en je kunt je eigen vaardigheden ontwikkelen op een van de maandelijkse trainingsavonden.

4. Ga bloggen

Hoe weten je potentiële klanten dat jij een expert bent in je vakgebied? Door er regelmatig over te schrijven! Begin met bloggen op je eigen website of stuur een gastblog in naar een gerenommeerde website in jouw branche. Dat laatste voorbeeld is verstandig als je net begint en nog niet veel bezoekers op je eigen website hebt. Je gebruikt zo het netwerk en de bezoekers van de bestaande site om jouw naam en expertise onder de aandacht te brengen. Hierdoor zien potentiële klanten dat je écht over kennis beschikt die zij nodig hebben. Probeer je met je blogs wel te focussen op een specifiek onderwerp waar je veel over weet. Door deze tips, adviezen en handige informatie regelmatig te delen, zul je eerder bij mensen blijven hangen.

5. Praat met andere ZZP’ers

Als beginnende ZZP’er zie je andere freelancers misschien vooral als concurrentie. Logisch, maar je kunt ook veel van anderen leren of zelfs opdrachten uitwisselen. Investeer dus tijd in een goede relatie met andere ZZP’ers. En die freelancers vind je overal! Spreek mensen aan tijdens evenementen, sluit je aan bij een partnernetwerk, ga eens werken op een flexwerklocatie of gebruik sociale media om gelijkgestemde ondernemers te vinden. En heb je eerst in loondienst gewerkt? Vergeet dan ook vooral niet in contact te blijven met oud-collega’s. Zij weten precies wat je kunt en kunnen jouw hulp in de toekomst misschien ook nog gebruiken. Schroom ook niet om een succesvolle ZZP’er te mailen met een specifieke vraag die je hebt. Grote kans dat hij of zij het vooral als een eer ziet dat jij een bericht stuurt en van hem/haar wilt leren.

Je eerste opdrachten vinden als beginnende ZZP’er: blijven proberen!

Misschien heb je mazzel en heb je al binnen een paar dagen je eerste freelance klus te pakken. Maar de kans is ook aanwezig dat al je harde werken niets lijkt op te leveren. Dit kan een enorme domper zijn, maar het is een belangrijke les. Niet alles wat je onderneemt, is succesvol, maar het is belangrijk om te blijven proberen, te leren van je fouten en door te zetten. Alleen op die manier kom je verder met je eigen bedrijf.

Je eerste opdrachten vinden als beginnende ZZP’er blijft een uitdaging, maar als het eenmaal lukt is het al die moeite dubbel en dwars waard! Kun je wel wat hulp gebruiken bij het vinden van je eerste klant? Wij helpen je verder.

Recente posts

LinkedIn training
Eerdere evenementen

25 januari | Webinar: Jouw doelgroep targeten met LinkedIn ads

20:00 - 21:00 In dit webinar leer je welke targeting mogelijkheden er allemaal zijn binnen…
'webinar feedmarketing
Eerdere evenementen

27 januari 2021 | Inspire & Connect LIVE: Meer rendement uit Feed Management door additionele datapunten

20:00 - 21:00 Let op: Dit webinar is uitgesteld! Ontdek hoe je met additionele datapunten…
SMG Academy Teaser

1 februari | Webinar: Google analytics

20:00 - 21:00 Krijg meer inzicht in de bezoekers van je website Al je een…
Inspire & Connect (online)

3 februari 2021 | Inspire & Connect LIVE: Behavioural psychology & neuroscience in marketing

20:00 - 21:00 Leer inzichten uit gedragspsychologie en neurowetenschap toe te passen binnen (digital) marketing…

Dolf Kos

Dolf heeft veel ervaring op meerdere niveau’s bij verschillende organisaties met het toepassen van effectieve marketing strategieën. Ook heeft hij ruim 16 jaar ervaring in marketing, sales, management, hrm en finance.

Immelda Oord

Author Immelda Oord

Dit is een korte biografietekst. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi bibendum erat metus, eget faucibus orci varius non. Maecenas nec consequat ex, sit amet vulputate nisl.

More posts by Immelda Oord

Laat een bericht achter