De switch van parttime naar fulltime freelancer is een spannende. Want heb je bij parttime nog een vast salaris naast je freelance werk, bij fulltime ben je toch écht zelf verantwoordelijk voor je inkomsten. Hoe kun je de stap van parttime naar fulltime ondernemen zo gemakkelijk mogelijk maken en waar moet je op letten? In dit artikel 5 aandachtspunten.

1. Bekijk je huidige situatie

Een goed begin is het halve werk. En dat begint bij een goede analyse van je huidige situatie. Daarbij is de belangrijkste vraag: is het haalbaar voor je om van parttime over te stappen naar fulltime? Denk bijvoorbeeld aan je inkomen. Wat heb je nodig om maandelijks rond te komen? En wat heb je nodig om wat comfortabeler te leven?

 

Ga eens uit van het ergste. Je krijgt er helemaal geen nieuwe opdrachtgevers bij en één van je huidige opdrachtgevers stopt. Krijg je dan nog steeds voldoende geld binnen om je vaste lasten te betalen? En blijft er nog wat over om af en toe leuke dingen te doen? Of, ben je bereid om de eerste periode nadat je gestart bent met fulltime freelancen even op een houtje te bijten? Is het antwoord “nee”? Dan is de stap naar fulltime voor jezelf bezig zijn iets wat je nog beter even kunt uitstellen.

 

Naast je huidige inkomen, is het ook verstandig om rekening te houden met de impact die jouw beslissing heeft op je omgeving en je eigen leven. Staat een eventuele partner achter je? En ben je bereid om op zonnige dagen waarop iedereen lekker aan het strand lijkt te liggen, door te ploeteren om die opdracht op tijd af te krijgen?

2. Maak een plan

Ben je na een analyse van je huidige situatie tot de conclusie gekomen dat je je volledig op je eigen werk wilt storten? Dan is het tijd voor een plan. Omschrijf daarin praktische zaken als wanneer je ontslag wilt nemen bij je huidige baan en hoeveel extra opdrachtgevers (of inkomen) er bij moet komen ten opzichte van je huidige situatie, maar ook zaken als, wat doe je als het even niet zo lekker gaat? Kies je voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Of sluit je je aan bij een partnernetwerk van gelijkgestemde ondernemers, met alle voordelen van dien? [inc. link naar blog over SMG] En waar ga je werken? Vind je het fijn om altijd vanuit huis te werken? Of heb je liever wat meer mensen om je heen en ga je op zoek naar een geschikte co-workingspace?

3. Onderzoek je branche

Nu je de praktische consequenties van fulltime ondernemen weet, is het tijd om inhoudelijk te kijken naar de branche waar je in werkt. In de online marketing werken bijvoorbeeld ontzettend veel freelancers. Maar er zijn ook veel verschillen. Zo kan het zijn dat je af en toe wordt ingehuurd als externe specialist voor kleinere ondernemingen, kun je via grote agencies aan de slag of werk je als interimmer tijdelijk op grote of kleinere klussen. Het is verstandig om je in het begin voornamelijk op één groep te richten. Dan kun je namelijk veel gerichter op zoek gaan naar geschikte opdrachtgevers.

4. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen en specialiseer!

Als freelancer is het belangrijk dat je op de hoogte blijft van nieuwe ontwikkelingen. En als fulltime freelancer is dit helemaal belangrijk. Jouw klanten verwachten immers dat ze door jou in te huren de meest up-to-date kennis in huis halen. En dat is een behoorlijke uitdaging als je bijvoorbeeld een online marketeer bent, en de ontwikkelingen sneller gaan dan je kunt bijhouden. Maar het online marketingveld is ook ontzettend breed. Daarom is het verstandig om je te specialiseren in iets waar je a. al heel veel vanaf weet en b. goed in bent. Wees niet bang dat deze specialisatie je klanten gaat kosten. Uiteindelijk kun je beter een expert zijn op één vlak, dan op alle vlakken een beetje kennis hebben.  

5. Uitbesteden = winnen

Als fulltime freelancer kun je gewoon niet alles zelf. Punt. Hoe meer tijd je kwijt bent aan je administratie en andere randzaken, hoe minder tijd je kunt besteden aan de klussen waar je ook daadwerkelijk geld voor krijgt. Het is misschien verleidelijk om de kosten voor een assistent of een boekhouder uit te sparen door het zelf te doen, maar je zult zien dat dat je uiteindelijk alleen maar méér kost. Bovendien zijn die randzaken waarschijnlijk niet de reden waarom je begonnen bent met je eigen onderneming…  

Switchen van parttime naar fulltime freelancer

Ben je overtuigd dat fulltime freelancen is wat je wil? Gefeliciteerd! Dan is het alleen nog de vraag wanneer je de stap zet. Grote kans dat je je er nooit écht klaar voor voelt, dus het is op een gegeven moment gewoon een kwestie van doen!

Ben je freelancer in de online marketing? Lees dan verder over de Sales Marketing Group

 

Wil jij freelancer worden maar heb je een duwtje in je rug nodig?

Neem dan contact op met de Sales Marketing Group en vraag naar ons handboek, we helpen je graag verder!

Recente posts

Webinar

13 juli | Webinar: Google Analytics

20:00 - 21:00 Krijg meer inzicht in de bezoekers van je website Al je een…
Webinar Inspire & Connect

15 juli | Inspire & Connect LIVE: Awardwinning case Dutch Search Awards

20:00 - 21:00 Recordaantal verkochte seizoenkaarten door de combinatie van data, creativiteit en gepersonaliseerde campagnes…
Google Ads Training
Webinar

20 juli | Webinar: Google Ads Basistraining

20:00 - 21:00 Hoe zet je een goede Google Ads campagne op! Google Ads (vroeger…
Webinar Inspire & Connect

29 juli | Inspire & Connect LIVE: Haal het maximale uit Google’s AI met behulp van Ads Scripts

20:00 - 21:00 Profiteer maximaal van Google’s AI door het ‘on track’ te houden met…

Dolf Kos

Dolf heeft veel ervaring op meerdere niveau’s bij verschillende organisaties met het toepassen van effectieve marketing strategieën. Ook heeft hij ruim 16 jaar ervaring in marketing, sales, management, hrm en finance.

Immelda Oord

Author Immelda Oord

Dit is een korte biografietekst. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi bibendum erat metus, eget faucibus orci varius non. Maecenas nec consequat ex, sit amet vulputate nisl.

More posts by Immelda Oord

Laat een bericht achter