Oktober aangifte – tips voor btw voordeel

Eind van deze maand is het weer zo ver: je moet je btw kwartaalaangifte indienen én betalen bij de Belastingdienst. Er zijn de nodige voordelen te halen uit je btw aangifte en lang niet iedereen kent ze dus wij zetten ze op een rij. Lees snel onze tips voor meer btw voordeel!

Autokosten

Als je je auto zakelijk rijdt kun je veel kosten declareren, dat wist je waarschijnlijk al. Maar weet je ook dat je zelfs je parkeerbonnen kunt indienen en dat je zelfs de btw gedeeltelijk terug kunt vragen? Op bonnen van parkeergarages mag je de btw terugvorderen, scheelt toch weer! Let op: dit geldt alleen voor de garages, niet voor parkeren aan de straat. Btw op autokosten (zoals APK, reparaties of nieuwe banden) en brandstof mag je ook terugvorderen. Op een gemiddelde reparatie bij de garage kan dit toch aardig oplopen dus pak mee die winst!

Onbetaalde facturen

We hopen uiteraard dat je geen onbetaalde facturen hebt maar mocht dit wel het geval zijn, dan mag je de btw op deze facturen terugvorderen. Let op: dit gaat om de zogenoemde ‘oninbare’ facturen en de btw hierop dien je middels een speciaal verzoek bij de Belastingdienst terug te vragen, niet via je kwartaalaangifte.

Wanneer mag je geen btw aftrekken?

Ook handig om te weten: op een aantal kostenposten mag je geen btw aftrekken. Om het makkelijk te maken zetten we deze posten even op een rijtje:

 • btw op zakenlunches
 • btw op parkeerbonnen aan de openbare weg
 • btw op buitenlandse (EU) facturen zoals Adobe of Google (deze wordt verlegd)
 • btw op relatiegeschenken
 • btw op privé aankopen

Slim aangifte doen

Geld betalen aan de Belastingdienst is nooit leuk maar het hoort er nu eenmaal bij. Indien je minder dan €20.000,- omzet per jaar draait, dan hoef je geen btw te betalen (regeling per 1 januari 2020). Deze regeling is ook wel bekend als de kleine ondernemers regeling (KOR). We gaan er in dit blog echter vanuit dat jouw omzet een stuk hoger is. We geven je daarom graag wat tips om zo slim mogelijk je aangifte te doen:

 • Dien je aangifte op tijd in (stel je voor: inloggegevens kwijt en 2 weken wachten op de nieuwe)
 • Betaal op tijd. De datum dat het geld wordt bijgeschreven op de rekening van de Belastingdienst is leidend, niet het moment van overmaken!
 • Stuur geen facturen aan het einde van de kwartaalmaand. Zo voorkom je dat je btw moet voorfinancieren
 • Zorg dat je van alle kosten een factuur/bon hebt die voldoet aan de voorwaarden. Geen bon = geen btw aftrek
 • Houd je administratie wekelijks bij, zo voorkom je stress in de aangifte maand. Nog beter: besteed het uit aan je accountant 😉
 • Foutje gemaakt in je laatste aangifte? Fouten onder de €1000,- mag je corrigeren bij je huidige kwartaalaangifte.

btw voordeelBelangrijke wijzigingen 2020

We zijn de Prinsjesdag al weer even voorbij maar we willen toch nog even de belangrijkste wijzigingen voor zzp’ers aanstippen. Zo ontvang je voor 1 januari een nieuwe btw nummer van de Belastingdienst. De overheid mag namelijk niet langer het BSN nummer gebruiken als btw nummer voor zelfstandigen. Dit betekent echter wel dat je dit tijdig moet aanpassen in je boekhoudprogramma. Heb je je btw nummer toevallig ook verwerkt staan in je (mail) handtekening, logo, brochure of op je visitekaartjes? Vergeet deze dan niet aan te laten passen!

Let op: het nieuwe btw nummer wordt enkel gebruikt in de communicatie op eigen facturen en visitekaartjes. Je moet nog wel aangifte doen op het bestaande btw nummer als je dat hebt. In het geval van een nieuw ingeschreven eenmanszaak, dan heb je geluk. Je hebt dan maar één btw nummer.

Een andere belangrijke wijziging voor 2020 is de aangepaste KOR, ook wel bekend als de kleine ondernemersregeling. Wil je hier meer over lezen? We schreven er een blog over, lees ‘m hier.

Meer blogs voor zzp’ers

We hopen je hiermee een aantal bruikbare tips te hebben gegeven over het indienen van je btw kwartaalaangifte. Zijn we nog iets vergeten? Reageer gerust in de comments! Wil je meer interessante blogs lezen voor zzp’ers? Lees hier onze blog over zakelijk autorijden als zzp’er.

 

 

Shanna

Author Shanna

More posts by Shanna

Laat een bericht achter