Starten als freelancer met behulp van het UWV

Je vaste baan vrijwillig opzeggen en rigoureus de overstap maken naar fulltime freelancer is nogal een risico. Dat is ook direct de reden dat veel mensen deze beslissing blijven uitstellen. Wat als ik niet voldoende opdrachten krijg? Wat als ik niet genoeg verdien? Wat als mijn reserves op zijn? Allemaal zeer terechte vragen. De meeste freelancers die op deze manier zijn gestart hebben dit dan ook gefaseerd gedaan: eerst deeltijd vanuit loondienst als zelfstandige gaan werken, net zolang totdat ze het gevoel hebben over voldoende kennis en potentie te bezitten om de stap volledig te maken.

Wat als ontslag een zegen wordt?

Maar wat als je een lang gekoesterde wens hebt om als zelfstandige te gaan werken en je huidige contract (in loondienst) wordt beëindigd? Dat lijkt die droom ineens nog veel verder weg… of toch niet? Het feit dat je contract niet verlengd wordt kan ook een zegen zijn. Het kan een harde motivator zijn om eindelijk te starten, door te pakken, risico’s te nemen. Waarom?

UWV Startersregeling

Het UWV biedt een regeling speciaal voor werkzoekenden die voor zichzelf willen beginnen. Dank aan onze overheid dat zij dit stimuleren! Deze regeling kennen we als de startersregeling*. Let op: je kunt hier alleen gebruik van maken als je ontslag heb gekregen, niet als je zelf ontslag heb genomen. Er zijn verschillende manieren waarop je hiervan gebruik kunt maken. We gaan kort door de opties heen.

  1. Starten met een start periode (max 6 weken, onderzoeksfase, volledige ww uitkering)
  2. Starten met je bedrijf (6 maanden, 71% ww uitkering, geen terugbetaalplicht)
  3. Starten met je bedrijf zonder ww uitkering (behoud van je recht op ww uitkering)

* Let op, bekijk de website van UWV voor de meest actuele informatie over de startersregeling. Welke optie je ook kiest, het UWV helpt jou om met een sterk verminderd financieel risico te beginnen aan jouw grote zelfstandige avontuur! Hoe is dat anderen bevallen? We vragen het een partner van SMG die op deze manier gestart is als freelancer.

Van 2 banen in loondienst naar fulltime zelfstandig ondernemer

Shanna Bozuwa, sinds juli 2019 partner bij SMG, is in oktober 2018 officieel gestart als zelfstandige. Voor haar was dit een heel spannend maar leuk avontuur: ‘Als ik het overnieuw zou mogen doen, zou ik exact dezelfde keuze maken. Ik zou het leven als zelfstandige nooit meer willen inruilen voor loondienst’. Voordat ze voor zichzelf begon, werkte Shanna bij 2 werkgevers. Bij beide bedrijven een 20 uur contract. Best hectisch, maar wel een leuke afwisseling.

Toen 1 werkgever aankondigde het contract niet te kunnen verlengen vanwege budgettaire redenen, besloot ze in eerste instantie op zoek te gaan naar een andere fulltime baan. Hierdoor besloot de werkgever van het 2de contract ook op te zeggen. Toen ging het hard en bouwde zich langzaam aan wel wat druk op. Thuis zitten met een ww uitkering, daar had Shanna geen zin in. Tegelijkertijd werd ze ook niet gelukkig van de sollicitatiegesprekken die ze wel had. Dé baan zat er gewoon niet tussen.

Starten met financiële steun én opdrachten

Ondertussen werd ze benaderd door lokale ondernemers met de vraag of ze ook hen kon helpen met de marketing. Ze kenden haar vanuit de marketing/pr activiteiten die ze voor andere bedrijven had uitgevoerd. Dat bleek de doorslaggevende factor te zijn. ‘Ik had totaal geen concrete plannen om voor mezelf te beginnen. Dat plan leek veel te onbereikbaar, ik moest in mijn eentje een hypotheek en andere vaste lasten betalen en ik had ook geen grote spaarpot achter de hand. Toch voelde dit als een teken. De mogelijkheid om te kunnen starten vanuit het UWV; 50% van je salaris behouden én direct een aanbod van concrete opdrachten krijgen. Toen heb ik de knoop doorgehakt en ben er vol voor gegaan. Het was super spannend, stressvol (met name financieel) maar ik ben super blij en trots dat ik deze stap genomen heb!

Aanrader

“Als je, net als ik, je baan kwijtraakt en je hebt stiekem al langgekoesterde wens om voor jezelf te beginnen, dan zou ik deze kans zeker aangrijpen. Doordat je kunt starten met de UWV startersregeling, en zelfs gebruik kunt maken van een oriëntatiefase waarin je nog terug kunt naar de ww, blok je de grootste risico’s af. Tuurlijk, van 50% van je laatstverdiende salaris kun je waarschijnlijk niet (zo riant) leven, maar het feit dat er 6 maanden geld wordt overgemaakt om in ieder geval je vaste lasten te kunnen betalen, gaf mij een enorm gerust gevoel.”

Ook een mooi voordeel, mocht je meteen al ‘booming’ in business zijn, dan kun je de uitkering gebruiken als spaarpotje. Je hoeft niks terug te betalen na die 6 maanden, ook niet als je al veel verdiend hebt.

Van onzekere starter naar succesvol freelance contentmarketeer

Inmiddels werkt Shanna al 1,5 jaar voor zichzelf en het gaat goed met de zaken. “Toen ik net begon wisten opdrachtgevers mij ook al te vinden, wat dat betreft mocht ik niet klagen. Maar toch werd het steeds lastiger om met al die kleine opdrachten mijn maandelijkse lasten te betalen én reserve op te bouwen. In juli 2019 besloot ik daarom om mij aan te sluiten bij SMG. Dat heeft me echt in een stroomversnelling gebracht! In september startte ik aan mijn eerste interim klus bij Wolters Kluwer en terwijl ik daar tot eind december werkte, werd ik door meerdere opdrachtgevers benaderd voor nieuwe opdrachten. In januari had ik mijn agenda voor de rest van het jaar al gevuld. Ik ga zelfs een boek schrijven, tof he!”

Tips voor startende freelancers

Als we haar vragen of ze tips heeft voor startende freelancers, moet ze even nadenken. “Ik heb veel tips maar ik denk dat je succes uiteindelijk valt en staat met de hoeveelheid lef en commitment die je toont. Ja, Sales Marketing Group helpt je enorm verder, je krijgt heel veel tips, leert veel, kan sparren met partners die al jaren freeelancer zijn, maar in the end moet je het zelf doen. In de actie modus komen, naar buiten treden, durf tonen en de wereld laten weten dat je er bent en wat je kunt. Verder… doe vooral wat je leuk vindt en zorg dat je daarin de beste bent”

Wil je een keer vrijblijvend kennismaken met SMG en haar partners?

Kom dan eens langs op één van onze kennisevents: de Inspire & Connect avonden. Deze worden maandelijks georganiseerd op een centrale locatie in Nederland en zijn gratis toegankelijk. Je kunt langskomen om vrijblijvend eens kennis te maken met het team van SMG of met één van de partners. Benieuwd naar de eerstvolgende Inspire & Connect? Check onze evenementen agenda!

Over Sales Marketing Group

Ons collectief is erop ingericht om elkaar aan het werk te helpen, kennis te delen én elkaar te laten groeien. Dit doen we door zoveel mogelijk relevante informatie voor freelancers uit te zoeken zodat jij tijd bespaart en je kunt richten op het vinden of uitvoeren van (interim) opdrachten. Zo schrijven we blogs over verzekeringen, fiscusregels, personal branding en meer topics die voor jou als zzp’er relevant zijn. 

Wil je meer interessante artikelen lezen voor zzp’ers, bijvoorbeeld over hoe je beter gevonden wordt op LinkedIn? Bezoek onze blog pagina voor een overzicht van al onze relevante artikelen voor zzp’ers.

 

Shanna is een enthousiaste content marketeer die lastige zaken graag helder maakt. Als partner van Sales Marketing Group schrijft ze verschillende blogs over uiteenlopende onderwerpen: van fiscus regels tot personal branding op Linkedin, Shanna werkt voor diverse MKB’ers; ze schrijft (web) teksten, blogs, creëert spraakmakende content en denkt mee in strategie.

Nieuwste blogs en evenementen

Shanna

Author Shanna

More posts by Shanna

Laat een bericht achter