Prinsjesdag 2019: veranderingen voor zzp’ers

Prinsjesdag zit er weer op en de nodige wetswijzigingen zijn bekend gemaakt. Veel mensen zijn benieuwd wat dit voor hen betekent; krijgen we meer koopkracht, gaat de energiebelasting omlaag of gaan we juist meer belasting betalen dit jaar? Voor zzp’ers zijn de uitkomsten van Prinsjesdag ook belangrijk. Wij vertellen je alles over de wijzigingen in 2020 die voor jou relevant zijn!

Kleine Ondernemers Regeling

Wellicht heb je er al gebruik van gemaakt in de afgelopen jaren, de KOR, ofwel Kleine Ondernemers Regeling. Deze regeling hield in dat jij als zzp’er een flinke korting kon krijgen op je af te dragen btw. Je mocht daarvoor niet meer dan €1883,- per jaar aan btw betaald hebben. Vanaf 2020 verandert deze regeling. Indien je volgend jaar minder dan €20.000,- omzet genereert, ontvang je volledige vrijstelling van de btw-plicht. In de huidige regeling konden alleen zzp’ers gebruik maken van de KOR, in de aangepaste versie kunnen ook bv’s, verenigingen en stichtingen aanspraak maken op de KOR.

Nieuw btw-nummer

Goed nieuws. Vanaf 1 januari 2020 mag de overheid niet langer het burgerservicenummer gebruiken als btw-nummer voor zzp’ers. Logisch ook, want dit ligt nogal privacy-gevoelig. Wanneer je precies je nieuwe btw-nummer ontvangt, is nog niet bekend maar houd hier alvast rekening mee. De meeste boekhoudpakketten zijn hier al op aangepast. Je kunt dan zowel het oude als het nieuwe btw-nummer invoeren. Check dit even bij je boekhouder of accountant. Heb je jouw btw-nummer in een grafisch opgemaakte afbeelding staan? Vergeet dan niet om deze tijdig aan te laten passen!

Bijtelling elektrisch rijden verhoogd

Er is momenteel een enorme ‘run’ op Tesla’s en dat is niet voor niks. De regering verhoogt namelijk per 2020 de bijtelling op nul emissie auto’s. Waar je dit jaar nog een elektrische auto kon aanschaffen tegen 4% bijtelling, wordt dat volgend jaar al 8%. Klein lichtpuntje: de 8% bijtelling geldt op de eerste €45.000,- van de cataloguswaarde. In 2019 was dit 4% over de eerste €50.000,-.

TeslaHet jaar erop, in 2021, wordt de bijtelling verhoogd naar 16%. Kortom, mocht je plannen hebben om een elektrische auto zakelijk te gaan rijden, zorg dan dat je deze dit jaar nog aanschaft. Een andere leuke ontwikkeling is het invoeren van bijtelling op je (zakelijke) fiets per 2020. Hier gaat de overheid 7% bijtelling op invoeren.

Vervanging wet DBA – voorlopig op laag pitje

Eerder dit jaar werd er gesproken over een verplichte AOV en een minimum loon voor zzp’ers. Dit plan wordt voorlopig nog even in de ijskast gezet, maar het kabinet heeft wel een aantal vervangende maatregelen opgesteld. Zo komt er een minimum tarief van €16,- per uur voor zzp’ers, wordt een zelfstandigenverklaring verplicht voor zzp’ers die meer dan €75,- per uur verdienen en wordt er een opdrachtgeversverklaring verplicht gesteld. Deze plannen staan nog tot 1 januari 2021 op de plank.

Ondernemersaftrek omlaag

Ze moeten ons wel hebben… De ondernemersaftrek wordt de komende jaren fors verlaagd, ieder jaar met €250,-. Dit jaar was de aftrek nog €7280,- maar in 2020 wordt dit dus €7030,-. De komende 9 jaar wordt het bedrag verlaagd, in 2025 zal de ondernemersaftrek op €5000,- uitkomen.

Belastingschijven aangepast

Per 1 januari 2020 worden de belastingschijven aangepast. Daar waar we nu nog vier schijven hebben, gelden er in 2020 twee belastingschijven voor mensen zonder AOW. Bij een belastbaar inkomen tot €68.507,- betaal je 37,35% en bij een belastbaar inkomen boven de €68.507,- betaal je 49,50% inkomstenbelasting. Goed nieuws voor de grootverdieners onder ons, dit scheelt 2,25% ten opzichte van 2019. In jouw voordeel, uiteraard 🙂

We hebben de belangrijkste wijzigingen op een rij gezet voor je maar wellicht zijn we nog iets vergeten. Comments, aanvullingen en shares zijn altijd welkom!

Voor uitgebreide informatie over de wetswijzigingen in 2020 verwijzen we je graag naar het Ondernemersplein.

Over Sales Marketing Group

Ons collectief is erop ingericht om elkaar aan het werk te helpen, kennis te delen én elkaar te laten groeien. Dit doen we door zoveel mogelijk relevante informatie voor freelancers uit te zoeken zodat jij tijd bespaart en je kunt richten op het vinden of uitvoeren van (interim) opdrachten. Zo schrijven we blogs over verzekeringen, fiscusregels, personal branding en meer topics die voor jou als zzp’er relevant zijn. 

Wil je meer interessante artikelen lezen voor zzp’ers, bijvoorbeeld over hoe je beter gevonden wordt op LinkedIn? Lees dan hier verder of bezoek onze blog pagina voor een overzicht van al onze tips.

 

Shanna is een enthousiaste content marketeer die lastige zaken graag helder maakt. Als partner van Sales Marketing Group schrijft ze verschillende blogs over uiteenlopende onderwerpen: van fiscus regels tot personal branding op Linkedin, Shanna werkt voor diverse MKB’ers; ze schrijft (web) teksten, blogs, creëert spraakmakende content en denkt mee in strategie. Daarnaast werkt ze als interimmer voor Twinfield.

Nieuwste blogs en evenementen

Shanna

Author Shanna

More posts by Shanna

Laat een bericht achter