Het leven van een freelancer is niet altijd even makkelijk Er zijn momenten dat je bijna zonder opdrachten zit. Sales marketing groep geeft je een paar handige tips voor als je weinig klanten hebt.

 Voordelen en nadelen van freelancen.

Als freelancer is niets heerlijker dan zelf je werktijden bepalen en even die extra stap geven op de momenten dat je het meeste energie hebt. Daarbij ook zelf kunnen kiezen wanneer je wel of niet op reis gaat, is voor velen helemaal een droom die uitkomt. Wel zo handig om dan een constante stroom aan klanten en opdrachten te hebben. Maar hoe creëer je dit voor jezelf? En welke twijfels en onzekerheden spelen daarbij parten? We lichten vier punten toe.

1. Positief blijven als het lastig is

Ik snap als geen ander dat het makkelijk gezegd is om ‘positief te blijven als je je vanbinnen een beetje anders voelt. Aflopende en beëindigde opdrachten maken ruimte voor nieuwe (als het goed is). Ook al is de invulling van die opdracht nog niet geheel duidelijk. Maar van binnen weet je echt wel dat het altijd goed komt en dat er iets nieuws in de pijpleiding zit.

2. Wat is er wel?

Geen of minder opdrachten? Voor freelancers kunnen sites als freelance.nl en hoofdkraan.nl je aan klussen helpen. Al is de ervaring dat hier vaak tegen elkaar opgeboden wordt. Of zelfs ondergeboden, waardoor je uiteindelijk voor een appel en een ei aan het werk bent. Voordat je echter al watertrappelend, paniekerig met je armen om je heen gaat slaan om het hoofd boven water te houden, is het raadzaam om eerst te kijken naar wat er wél is. En wat je wél kunt doen.
Niet alleen is de beoefening van dankbaarheid (naar jezelf en je huidige opdrachtgevers) een groot goed en brengt het je direct een energielevel hoger, misschien levert het je ook nog nieuw werk op. Je klanten zitten namelijk vaak dichterbij dan je in eerste instantie denkt. Laat bestaande opdrachtgevers, en sowieso mensen in je netwerk Sociaal media, weten dat je (weer) meer ruimte hebt. Wellicht dat ze nog wat extra’s uit te besteden hebben of iemand kennen die geholpen is met je kennis en kunde.

3. Laat een review schrijven

Wanneer je huidige werkgevers niet direct een vervolgopdracht voor je hebben, vraag ze dan in ieder geval om een Review. Want goed werk betaalt zich altijd uit. Niet alleen in gelden. Ook in nieuwe opdrachten en connecties. Zodra iemand anders goede dingen over jou en je werk zegt, is dat natuurlijk nóg krachtiger dan dat je jezelf in The picture zet. Dus vraag om testimoniums of een aanbeveling op LinkedIn. Bijna niemand doet dat uit zichzelf werk aan de winkel dus.

4. Wees zichtbaar

Over jezelf in The spotlight zetten gesproken dat is absoluut belangrijk, mensen moeten toch weten dat je bestaat en weten wat je doet. In het hele ‘zichtbaar zijn zit wat ons betreft grote twijfel. Zichtbaar zijn wordt vaak gekoppeld aan sociaal media. Sociaal media is in sommige gevallen absoluut een eerste stap naar écht menselijk contact.

Het meest ideale scenario is wat ons betreft een handjevol vaste opdrachtgevers waar je met enige continuïteit opdrachten voor uitvoert. Ook al is er nooit zoiets als zekerheid. Ook niet in loondienst. Doen wat je leuk vindt, daar anderen mee helpen en goed werk afleveren, laat het balletje rollen. En zit je na een afgemaakte opdracht ineens met een overvloed aan open ruimte? Zie dat dan als een kans en een goed moment om in jezelf te investeren qua kennis. Vind je dat wat je doet nog steeds leuk? Of is dit wellicht een mogelijkheid om een je vakgebied uit te breiden en te experimenteren met iets nieuws?

Ben je freelancer in de online marketing? Lees dan verder over de Sales Marketing Group

 

Recente posts

Webinar

13 juli | Webinar: Google Analytics

20:00 - 21:00 Krijg meer inzicht in de bezoekers van je website Al je een…
Webinar Inspire & Connect

15 juli | Inspire & Connect LIVE: Awardwinning case Dutch Search Awards

20:00 - 21:00 Recordaantal verkochte seizoenkaarten door de combinatie van data, creativiteit en gepersonaliseerde campagnes…
Google Ads Training
Webinar

20 juli | Webinar: Google Ads Basistraining

20:00 - 21:00 Hoe zet je een goede Google Ads campagne op! Google Ads (vroeger…
Webinar Inspire & Connect

29 juli | Inspire & Connect LIVE: Haal het maximale uit Google’s AI met behulp van Ads Scripts

20:00 - 21:00 Profiteer maximaal van Google’s AI door het ‘on track’ te houden met…

Dolf Kos

Dolf heeft veel ervaring op meerdere niveau’s bij verschillende organisaties met het toepassen van effectieve marketing strategieën. Ook heeft hij ruim 16 jaar ervaring in marketing, sales, management, hrm en finance.

Immelda Oord

Author Immelda Oord

Dit is een korte biografietekst. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi bibendum erat metus, eget faucibus orci varius non. Maecenas nec consequat ex, sit amet vulputate nisl.

More posts by Immelda Oord

Laat een bericht achter