Werken als freelancer, is het iets voor jou?

Voor jezelf beginnen is spannend, erg spannend. Veel ambitieuze talentvolle marketeers spelen al een tijd met deze onvervulde droom. Voor jezelf werken, je eigen tijden bepalen, je eigen baas zijn. Geen vervelende collega’s of managers meer, goed verdienen, zelf bepalen hoe je opdrachten uitvoert en waar. Het klinkt als het ideale leven en dat is het vaak ook. Maar er komt een hoop bij kijken. Twijfel je nog of werken als freelancer ook iets voor jou is? Lees dan snel verder!

Wat als ik niet goed genoeg ben?

Vaak ben je al enige tijd werkzaam in je branche. Je hebt gestudeerd, jaren werkervaring opgedaan en houd je kennis up to date door regelmatig met collega’s te sparren en interessante kennis platformen te volgen. Binnen je huidige functie ben je overtuigd van je eigen kennis en skills. Maar als zelfstandige wordt het ineens wel heel spannend. Je kunt je niet meer verschuilen achter je collega’s of baas als er iets fout gaat. Als zelfstandig ondernemer ben je 100% zelf verantwoordelijk, for the good ánd the bad. En das best eng.

Wat als ik niet genoeg opdrachten vind?

Zelfstandig ondernemer worden is vrij eenvoudig. Je bedenkt een bedrijfsnaam, maakt een afspraak bij de KVK en schrijft je in. Gewapend met een eigen btw nummer (whoehoe!) loop je trots naar huis. Succesvol ondernemer blijven is echter een ander verhaal. Op continue basis voldoende opdrachten binnen halen, naar tevredenheid uitvoeren, je netwerk uitbouwen en onderhouden. Zorgen dat je buffer op peil blijft voor de mindere dagen. Er komt een hoop bij kijken.

Wat als ik niet genoeg verdien?

De financiële risico’s die bij de overstap naar zelfstandig ondernemer komen kijken is vaak dé hoofdreden waarom veel professionals de stap nog niet durven te nemen. Je buffer gaat er snel doorheen als je niet genoeg verdient na verloop van tijd. Je rekeningen stapelen zich op, je kosten zijn hoger. Je moet allerlei extra verzekeringen afsluiten. Kortom, je ervaart financiële druk. Dat gold ook voor Wouter Amersfoort, een breed georiënteerde online marketing professional die inmiddels ruim een jaar werkzaam is als freelancer. En met succes, want zijn opdrachtgevers bestaan onder andere uit Traffic Builders, KNGF Geleidehonden en Nestlé.

Hoe Wouter de stap gezet heeft naar zelfstandig ondernemer

“Iets meer dan een jaar geleden heb ik de stap gemaakt om uit loondienst te gaan en mijn volledig te gaan richten op interim en freelance klussen. Een stap die ik veel eerder had moeten nemen! Mijn bedrijf bestond al heel wat jaren maar deze stap, ik durfde hem nooit te nemen. Wat mij toen tegen hield in freelancer worden was toch wel echt de onzekerheid met opdrachten… Verdien ik wel genoeg? Hoe vind ik genoeg opdrachten, ken ik wel de juiste mensen?

Tuurlijk geloof ik in mijn eigen kracht en kunde maar toch was die onzekerheid een drempel voor mij. Tot ik meer te weten kwam over de Sales Marketing Group: een groep van allemaal verschillende ZZP’ers, freelancers en interimmers die samen elkaar helpen om te groeien in hun vakgebied.

Leven als freelancer, hoe is dat voor jou?

“Het werken als freelancer bevalt me enorm goed. Je eigen uren bepalen, je salaris en opdrachten. Daarnaast houd ik mezelf scherp en gemotiveerd, elke 3 tot 6 maanden start ik namelijk weer aan een nieuwe uitdaging. Doordat je steeds op een andere plek zit en voor nieuwe uitdagingen komt te staan is je leercurve erg stijl.

Het feit dat je erg goed verdient is natuurlijk ook mooi meegenomen. Als je weinig werkt in zomer, zoals ik, verdien je ook weinig. Dat maak ik dan weer goed in de winterperiode, dan pak ik bijvoorbeeld voor 60 uur per week aan opdrachten mee. Die balans moet er zijn, het is fijn als je een keer minder wilt gaan werken, bijvoorbeeld doordat je kleine verwacht (zoals ik) of je gewoon even tijd wilt besteden aan andere dingen.”

Samen sta je sterker.

Initiatieven zoals Sales Marketing Group kunnen heel waardevol voor je zijn als startend ondernemer. Samen sta je tenslotte sterker dan alleen. Daarnaast is het ook gewoon fijn om eindelijk weer eens ‘collega’s’ te hebben waar je mee kunt sparren.

Door hun kennis & netwerk met elkaar te delen, te sparren over inhoudelijke cases en door elkaar op zakelijk en persoonlijk gebied te adviseren, helpen partner bij Sales Marketing Group elkaar verder. Wouter is inmiddels al ruim een jaar partner bij SMG is van plan om dit de komende jaren ook te blijven. “Door het gebruik van elkaars netwerk is de kans op een nieuwe opdracht vele malen groter dan dat je dit in je eentje probeert te doen. Het heeft mij al aan meerdere leuke opdrachten geholpen! Ik geloof in het concept van samen meer bereiken. Dat heeft SMG mij in de afgelopen 1.5 jaar wel bewezen.”

Wil je een keer vrijblijvend kennismaken met SMG en haar partners?

Kom dan eens langs op één van onze kennisevents: de Inspire & Connect avonden. Deze worden maandelijks georganiseerd op een centrale locatie in Nederland en zijn gratis toegankelijk. Je kunt langskomen om vrijblijvend eens kennis te maken met het team van SMG of met één van de partners. Benieuwd naar de eerstvolgende Inspire & Connect? Check onze evenementen agenda!

Over Sales Marketing Group

Ons collectief is erop ingericht om elkaar aan het werk te helpen, kennis te delen én elkaar te laten groeien. Dit doen we door zoveel mogelijk relevante informatie voor freelancers uit te zoeken zodat jij tijd bespaart en je kunt richten op het vinden of uitvoeren van (interim) opdrachten. Zo schrijven we blogs over verzekeringen, fiscusregels, personal branding en meer topics die voor jou als zzp’er relevant zijn. 

Wil je meer interessante artikelen lezen voor zzp’ers, bijvoorbeeld over hoe je beter gevonden wordt op LinkedIn? Bezoek onze blog pagina voor een overzicht van al onze relevante artikelen voor zzp’ers.

 

Shanna is een enthousiaste content marketeer die lastige zaken graag helder maakt. Als partner van Sales Marketing Group schrijft ze verschillende blogs over uiteenlopende onderwerpen: van fiscus regels tot personal branding op Linkedin, Shanna werkt voor diverse MKB’ers; ze schrijft (web) teksten, blogs, creëert spraakmakende content en denkt mee in strategie.

Nieuwste blogs en evenementen

Shanna

Author Shanna

More posts by Shanna

Laat een bericht achter