Bij veel netwerkevents wordt gevraagd om een elevator pitch te geven. Ook wanneer je iemand voor het eerst ontmoet, helpt het om een goede elevator pitch voorbereid te hebben. Maar hoe geef je nou een goede elevator pitch? Wat zijn punten om op te letten? We geven je vier stappen.

Wat is een elevator pitch?

Een elevator pitch is een korte presentatie waarin je uitlegt wat je doet. Je krijgt hier doorgaans niet meer dan zestig seconden voor, maar er zijn ook varianten die veel korter zijn. De naam is ontstaan, omdat mensen de pitch vergelijken met de lift. Je stapt in de lift en iemand vraagt wat je doet. Je moet je verhaal dan zo snel kunnen vertellen voordat die ander de lift weer uitstapt. Je hebt maar één moment.  Een elevator pitch wordt nog wel eens bij een netwerkevent gebruikt, maar passen we ook toe op bijvoorbeeld social media, zoals je Facebookprofiel, LinkedIn-profiel of e-mailhandtekening. Je kunt dus een speciale elevator pitch hebben die je gebruikt tijdens een netwerkbijeenkomst en weer een andere voor je social-media. Het is niet gek als je meerdere versies van je elevator pitch hebt. 

Het doel

Het doel van een elevator pitch is vooral om kort en krachtig te blijven. Daarnaast wil je een blijvende indruk achterlaten. We zijn vaak vooral bezig met allerlei details, die voor je gesprekspartner niet altijd even belangrijk zijn. Bij een elevator pitch vertel je alleen dat wat belangrijk is en als iemand geïnteresseerd is, kan hij of zij naar je toekomen. Maar hoe zorg je er nou voor dat mensen geïnteresseerd raken in jouw elevator pitch? 4 stappen om je op weg te helpen!

Stap 1: het gaat niet om jou

Dit klinkt een beetje gek. Maar stel je eens voor dat iemand deze pitch geeft: 

Ik heb een studie gevolgd als online marketeer en vervolgens ben ik jarenlang actief geweest bij grote bedrijven. Ik ben beschikbaar voor werk. 

Dit is de manier waarop veel mensen pitchen. Het nadeel: de lezer of luisteraar heeft géén idee wáárom ze bij jou moeten zijn. Ja, je hebt goede opleidingen gevolgd en een fantastisch portfolio, maar daarin ben je niet de enige. Waarom willen ze jou hebben? Simon Sinek schreef het al in zijn boek: ‘Start with why’.  Vertel dus niet wie je bent, maar waarom iemand bij jou moet zijn. Bekijk jezelf dus eens vanuit het oogpunt van een ander. Wat maakt jou interessant, wat maakt jou wezenlijk anders dan de rest? Dat is een interessante invalshoek voor jouw elevator pitch. 

Stap 2: bereid je voor

Het is slim om je elevator pitch wat voor te bereiden. De volgende stappen helpen je op weg: 

  • Bedenk wat je wilt zeggen of schrijven;
  • Werk het uit;
  • Bedenk meerdere varianten, zodat je kunt afwisselen;

Geef je een pitch bij een netwerkevent: leer je pitch dan niet niet woord voor woord, maar zorg dat je ongeveer weet wat je wil gaan zeggen. Focus je vooral op de boodschap. Bedenk vooraf ook goed wat je precies wilt bereiken met je elevator pitch. Het is slim om vooraf een doel voor ogen te hebben. Dat doel is bijvoorbeeld meer klanten aantrekken, maar het kan ook een samenwerking zijn die je zoekt.. Realiseer je echter ook goed dat je met enkel een elevator pitch niet direct een nieuwe klant binnenhaalt. Mensen willen je eerst een beetje vertrouwen, voordat ze zaken met je doen. Spoor dus aan tot een vervolggesprek en creëer een call to action die past bij je uiteindelijke doel. Vind je het eng om een elevator pitch te houden? Oefen het dan een paar keer, bijvoorbeeld bij vrienden, familie of zakenpartners. 

Schrijf je de pitch voor je website of social media? Laat deze dan eens lezen aan anderen en vraag of het verhaal helder is. De pitch hoeft niet in een keer goed te zijn. Laat de tekst een paar dagen liggen.

Stap 3: Beoordeel het publiek

Voordat je naar het event gaat, beoordeel je het publiek. Vaak kun je wel vinden wie er ongeveer komen of heb je een algemeen beeld van de aanwezige bezoekers. Wie is het publiek waar je de elevator pitch voor moet geven? Kennen ze je al? Bezoek social media pagina’s. Welke gemeenschappelijke interesses zijn er? Wat kun jij voor deze mensen betekenen? Aan de hand van je informatie, kun je de pitch eventueel wat aanpassen en een van je andere varianten gebruiken. 

Let ook goed op je woordkeuze. Tussen een groep specialisten kun je bijvoorbeeld al veel technischer spreken dan wanneer je dit in een groep die jouw beroepsvak helemaal niet kennen.

Hetzelfde geldt voor social media of je website. Probeer te beoordelen wat voor een mensen je profielpagina bekijken en wie je precies wilt bereiken. Je kunt de tekst gemakkelijker aanpassen als je weet wie je wil aanspreken. 

 Stap 4: geef je elevator pitch

Wanneer je een elevator pitch geeft bij een event, wil je dat iedereen je goed kan zien en horen. Ga daarom altijd staan. Bij voorkeur loop je even naar voren, maar dit zal niet altijd mogelijk zijn. Zorg dat je een open houding hebt en maak oogcontact met de mensen. Geef je woorden extra kracht door gebruik te maken van je lichaamstaal. Non-verbale communicatie werkt hierin heel goed. Onthoud dat dit makkelijker wordt als je het vaker doet.

Ook in een persoonlijk gesprek wordt de elevator pitch nog wel eens gevraagd. Hier hoef je natuurlijk niet meteen te gaan staan. Wel helpt non-verbale communicatie nog steeds goed. Maak oogcontact, kies voor een open houding en maak werkelijk contact met de persoon waar je mee spreekt. 

Voorbeeld elevator pitch

‘Mijn naam is Jan en ik ben copywriter. Onze communicatie is grotendeels non-verbaal. In tekst valt al die non-verbale communicatie weg. Een tekst wordt dan gelezen met het beeld dat de lezer heeft – en dat is niet altijd dezelfde als jouw visie. Als copywriter zorg ik ervoor dat de tekst op de juiste manier gelezen wordt en emoties opwekken die aanzetten tot actie. Wil je meer weten? Laten we dan eens een gesprek aangaan.’

 Aanvullende tips

Vind je het echt heel eng om te pitchen? Dan zijn er trainingsmogelijkheden om je presentatieskills te verbeteren. Improvisatielessen of een groep als Toastmasters kan je hier erg bij helpen. Je leert dan in een vertrouwde omgeving het podium te pakken. Voorkom sowieso altijd dat je je pitch letterlijk uit je hoofd kent, maar pas hem per situatie aan. Het luistert niet lekker als iemand een pitch woord voor woord heeft ingestudeerd.

Als er andere mensen zijn die ook een elevator pitch geven, kijk dan goed of er mogelijk een match is. Ga na afloop een gesprek aan met interessante mensen die je nog niet kende en reageer op iets dat je hoorde in de pitch. Andere elevator pitches kunnen daarbij een bron van inspiratie zijn voor je eigen pitch. Precies kopiëren mag natuurlijk niet, maar je kunt wel kijken wat voor een stijl van pitchen jou aanspreekt.

En belangrijk: blijf oefenen. Hoe vaker jij een elevator pitch geeft, hoe gemakkelijker het voor je wordt om direct antwoord te geven op de vraag wie je bent. 

Leren pitchen?

Wil jij jouw pitch in de praktijk brengen? Kom dan langs bij onze gratis Inspire & Connect events. We geven iedereen de kans om een korte pitch te houden. Ook kun je zien hoe anderen het doen en daar inspiratie uit halen. Zien we jou binnenkort?

Nieuwste blogs en evenementen

Keanu Platte

Author Keanu Platte

More posts by Keanu Platte

Doe mee met de discussie 2 berichten

  • Sofia Linde schreef:

    De term elevator pitch is overgewaaid uit Amerika. De kantoren bevinden zich vaak in wolkenkrabbers en daardoor staan mensen vaak een tijd in de lift. Tijd is geld! Dus door de tijd in de lift goed te benutten, kan je daar je voordeel mee doen. Collega’s, klanten en leveranciers die samen tijd in de lift doorbrengen vertellen vaak iets over zichzelf en hun drijfveren. Als jij dit krachtig kan dan biedt dat een uitgelezen kans om nieuwe deuren te openen. Het goed voorbereiden van een elevator pitch helpt je bij het kort, krachtig en duidelijk presenteren van jezelf. Je maakt de ander nieuwsgierig naar wie jij bent en wat jou stimuleert. Je prikkelt de ander en jouw toegevoegde waarde wordt zichtbaar. Je hoopt dat je gesprekpartner jouw verhaal interessant vindt en onthoudt, zodat het wordt doorverteld.

Laat een bericht achter