De zwarte kant van freelancen

Aan freelancen zitten veel voordelen, dat weet jij natuurlijk ook. Vrijheid, eigen baas zijn en kunnen doen wat jij leuk vind lokken mensen naar een leven als ondernemer. En terecht! Maar eerlijk is eerlijk, er zit ook een duistere kant aan het freelancen. Een zwarte kant die we zo nu en dan allemaal ervaren, maar waardoor jij je zeker niet hoeft te laten demotiveren!

Alleen is maar alleen

Eenzaamheid is één van de meest genoemde nadelen van freelancen. Een zwart randje aan het verder zo fijne zelfstandige werken. ZZP’ers die voorheen in loondienst waren missen de gezelligheid van collega’s. Even samen een kopje koffie drinken en een een praatje maken is er niet meer bij. Voor je het weet zit je gevangen in een duister en eenzaam bestaan als freelancer.

“Als freelancer ben ik eenzaam, heel erg eenzaam. Werken met collega’s lijkt een utopie op dit moment, iets waar ik naar uit kan kijken omdat ik het zo vreselijk mis!” –  Freelancer Vivian van Brussel in ‘Ik heb de leukste baan ter wereld! Ik neem ontslag!

Bij het gebrek aan collega’s hoort trouwens ook het gemis van een sparringpartner en het gemakkelijk delen van kennis. Men zegt immers niet voor niets ‘samen sta je sterker’. Vanachter je bureau in je thuiskantoor is het allemaal niet zo vanzelfsprekend als voorheen. En dat is soms best even slikken.

Alles zelf bepalen

“Als freelancer mag ik alles zelf bepalen” is een goede motivatie om als ZZP’er aan de slag te gaan. Toch schuilt daarachter ook een zwarte kant van het freelancen. Want je mág alles zelf bepalen, maar je móet ook alles zelf regelen. Of op zijn minst iemand zoeken die de minder leuke taken voor je uitvoert. Alles is jouw verantwoordelijkheid en die druk valt menig freelancers toch zwaarder dan zij hadden gedacht.

De balans die altijd zoek lijkt

Wat je in je bedrijf stopt, komt er ook weer uit. Tijd en geld dat je investeert betalen zich terug in leuke opdrachten en een goed inkomen…als je geluk hebt. Veel freelancers gaan namelijk steeds net iets te ver. De balans tussen werk en privé raakt dan al snel zoek. Terwijl je dag en nacht werkt bouw je een bedrijf op, maar vergeet niet dat ontspanning op zijn tijd heel belangrijk is. Ook hierover ben je eigen baas en zul je dus zelf keuzes in moeten maken.

Veel geld, weinig geld

Een grote reden waarom de balans tussen werk en privé zoek raakt heeft overigens te maken met onregelmatige inkomsten. Is er veel werk? Dan zetten veel freelancers liever even door om geld te kunnen sparen voor de magere maanden. De onzekerheid qua inkomen speelt veel ZZP’ers parten en schrikt veel mensen enorm af. Het is een duister nadeel aan freelancen waar we liever niet te lang bij stilstaan…

Laat je niet afschrikken door de nadelen van freelancen

ZZP’en heeft dus zeker een duistere kant, waar je tegenop gewassen moet zijn. Gelukkig gebeurt het maar zelden dat je wordt overvallen door alle nadelen van freelancen tegelijk. Onzekerheden en gemis komen en gaan, maar een goede ondernemer blijft vechten tegen de zwarte kant van freelancen. Blijf dus strijden en zoek naar jouw eigen pad. Voor sommige ondernemers geldt dat zij moeten overstappen naar een baan met collega’s. Wil je wel graag blijven freelancen? Wie weet kunnen netwerkevents, beurzen, online communities en collectieven dan voorzien in jouw behoefte om samen te werken en kennis te delen.

De Sales Marketing Group is een partnernetwerk dat staat voor samenwerking. Samen aan opdrachten werken, kennis delen en elkaar vooruit helpen, als ondernemers onder elkaar. Ben je het zat om alles in je eentje te moeten opknappen en zoek je een sterk collectief waarin actief wordt samengewerkt? Laten we dan gauw kennismaken om te zien wat wij samen zouden kunnen bereiken.

Meer weten over waar SMG voor staat? Lees dan “De kracht van samen ondernemen“.

Dolf heeft veel ervaring op meerdere niveau’s bij verschillende organisaties met het toepassen van effectieve marketing strategieën. Ook heeft hij ruim 16 jaar ervaring in marketing, sales, management, hrm en finance.

Nieuwste blogs en evenementen

Immelda Oord

Author Immelda Oord

Dit is een korte biografietekst. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi bibendum erat metus, eget faucibus orci varius non. Maecenas nec consequat ex, sit amet vulputate nisl.

More posts by Immelda Oord

Laat een bericht achter