Net als iedere Nederlander heb je recht op AOW zodra je de AOW-leeftijd bereikt. Maar voor het pensioen moet je zelf zorgen. Maar hoe kan je dit nu het beste aanpakken. Er zijn verschillende mogelijkheden. Wat is het verschil tussen AOW en Pensioen?

(Lees hier 5 mogelijkheden om jouw pensioen te regelen zodat je niet voor verrassingen komt te staan)

1. Fiscaal voordeel bij sparen voor lijfrente

Een van de opties is om jouw geld in een lijfrenteverzekering of in een bancaire lijfrente stoppen. Dit kun je doen via een verzekeraar, bank of beleggingsinstelling. Zij investeren het geld. Als je dan stopt met werken kun je het gespaarde bedrag in termijnen laten uitkeren en heb je een fijne aanvulling op jouw pensioen. Op deze manier sparen is ook fiscaal gunstig. Je kunt het bedrag namelijk aftrekken van de inkomstenbelasting. We noemen dit uitgave inkomensvoorziening.

2. Reserveer uw oudedagsreserve

Met de oudedagsreserve beter bekend als (FOR) zet u een deel van de winst (maximaal 9,8%) uit uw onderneming opzij voor uw pensioen. Dit bedrag mag u dus van uw winst aftrekken. Daardoor betaalt u nu minder inkomstenbelasting. Pas als u met pensioen gaat en het geld opneemt, betaalt u belasting. Voor de fiscale oudedagsreserve gelden een aantal voorwaarden.

De belangrijkste zijn:

  1. Jij bent ondernemer voor de inkomstenbelasting
  2. Jij besteedt minimaal 1.225 uren per jaar aan uw onderneming
  3. Jij hebt de AOW-leeftijd nog niet bereikt.

3. Zet jouw oude pensioenregeling voort

Werkte je in loondienst voor je zzp’er werd? In sommige gevallen kun je jouw oude pensioenregeling nog 10 jaar voortzetten. Inclusief alle aanvullende dekkingen, zoals nabestaandenpensioen. Of premievrijstelling als je ooit arbeidsongeschikt wordt. Vraag dit na bij de pensioenuitvoerder. Het voortzetten van jouw oude pensioenregeling moet je binnen 9 maanden na het einde van jouw dienstverband aanvragen. De premie is fiscaal aftrekbaar als uitgave inkomensvoorziening.

4.Neem deel aan een collectieve pensioenregeling

Een collectieve pensioenregeling is een regeling voor meerdere deelnemers bij een verzekeraar, beleggingsinstelling of pensioenfonds. Er is een aantal collectieve pensioenregelingen speciaal voor zzp’ers. je kunt je daarbij vrijwillig aansluiten.

Conclusie

Je pensioen, verzekering of de belastingsdienst. Het zijn belangrijke onderwerpen waar je als eigen ondernemer grip op moet hebben, maar soms lastig kunnen zijn.

SMG is een netwerk van freelance sales en marketing professionals.

Op zoek naar een netwerk die zich inzet jouw succes te vergroten?

Kom kennismaken tijdens een Inspire en Connect

Bronnen:

Svb

Belastingdienst
Ondernemersplein

Laat je bevindingen achter in de comments!

Ben je freelancer in de online marketing? Lees dan verder over de Sales Marketing Group

 

Nieuwste blogs en evenementen

Keanu Platte

Author Keanu Platte

More posts by Keanu Platte

Laat een bericht achter