Aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers – welke kies jij?

Als zzp’er moet je een hoop regelen en uitzoeken. Neem bijvoorbeeld de aansprakelijkheidsverzekering voor zelfstandigen. Welke moet je kiezen en is het verplicht? Wij vertellen je er graag meer over in dit artikel. 

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering?

Wanneer je in loondienst bent is jouw werkgever verantwoordelijk voor jouw werk, dus ook voor de eventuele fouten die je maakt in het uitoefenen van je beroep. Bedrijven zijn dan verzekerd voor de ‘fouten’ die hun medewerkers maken. Als je als zzp’er aan de slag gaat ben je zelf verantwoordelijk voor alles wat je doet: the good and the bad. Wellicht ben jij enorm goed in je werk en maak je weinig tot geen fouten, maar we geven je graag wat voorbeelden van ‘foutjes’ die je weleens duur kunnen komen te staan als zzp’er.

Foutje bedankt!

Stel, je werkt voor een opdrachtgever die een prachtig kantoor heeft in hartje Amsterdam. Binnen het bedrijf heeft men aandacht voor de kleinste details. Het gaat tenslotte allemaal om die eerste indruk! Denk aan een indrukwekkende entree met glanzende marmeren vloer en kristallen vazen met kleurrijke bloemen. Het zou toch bijzonder vervelend zijn als jij in je haast aankomt, en met je laptoptas per ongeluk zo’n kristallen vaas omstoot… De ene vaas is de ander niet maar nou net déze kostte maar liefst 700 euro. Dat doet zeer.

Een ander voorbeeld gaat over je werkzaamheden als beroepsprofessional. Stel: jij houdt je bezig met een grootschalige online promotie campagne. In je enthousiasme heb je de paid campagnes live gezet. Meteen goed beginnen op de maandag, dacht je! Helaas heb je over het hoofd gezien dat er een claim in staat die verdacht veel lijkt op die van de concurrent. Gevolg: concurrent klaagt het bedrijf aan voor laster en jij bent verantwoordelijk. Dit kan je zomaar eens tienduizenden euro’s gaan kosten. Zonde toch?

Welke aansprakelijksheidsverzekeringen zijn er?

Goed, we hebben nu een aantal situaties geschetst waarin het duidelijk wordt waarom je als zzp’er er verstandig aan doet om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dan nu de grote vraag; welke verzekeringen zijn er? In de basis biedt men twee typen zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen aan: de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering én de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. We leggen je graag de verschillen uit. 

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringZoals al eerder in het artikel genoemd, gaat de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering met name over de schade die je aanricht in het bedrijf. Het gaat hierbij om materiële en letselschade die jij, of je medewerkers, aanrichten in het bedrijf van de opdrachtgever. Denk bijvoorbeeld aan een beschadigde bedrijfslaptop waarover jij je koffie liet vallen, de kosten van vervanging of reparatie kunnen makkelijk duizenden euro’s bedragen. Veel mensen denken dat je WA verzekering deze risico’s ook dekt, maar dit is niet het geval! Je particuliere wettelijke aansprakelijkheidsverzekering dekt geen schade welke jij veroorzaakt hebt als ondernemer. 

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen dekken de schade die ontstaan is uit fouten die je hebt gemaakt bij het uitoefenen van je beroep. Bij een freelance marketeer kun je bijvoorbeeld denken aan het communiceren van uitingen die in strijd zijn met de wet of het publiceren van teksten die plagiaat bevatten. Bij een freelancer boekhouder zou dit bijvoorbeeld kunnen gaan om een fout die hij/zij maakt in de BTW-aangifte, waardoor de ondernemer een boete moet betalen aan de Belastingdienst. 

Waar moet je op letten bij het afsluiten?

Verzekeringsinstanties hebben er baat bij dat mensen zoveel mogelijk verzekeringen afsluiten. Iedere premie is er immers één. Ze zijn om die reden ook niet zo schuitig om je te waarschuwen en adviseren over het hebben van dubbele verzekeringen. Of liever gezegd, dubbele dekkingen. Let daarom goed op de voorwaarden bij het afsluiten van je zakelijke verzekeringen. Daarnaast is het zo dat veel aanbieders geen duidelijk onderscheid maken in de verschillende beroepsgroepen bij het berekenen van de maandpremie. Dat is op z’n minst vreemd want voor fouten binnen het ene beroep, bijvoorbeeld architect, kunnen de risico’s vele malen hoger zijn dan voor een nagelstyliste. 

Wij adviseren je daarom om bij meerdere verzekeraars offertes te vergelijken. Let daarbij ook op zaken als het maximaal uitgekeerde bedrag en je eigen risico. Daarnaast;ppmt het om in gesprek te gaan met de verzekeraar waar je ook je privé-aansprakelijkheidsverzekering (WA) hebt afgesloten. Indien je de zakelijke verzekeringen hiermee combineert, profiteer je vaak van een leuk kortingstarief.

Wat raden wij aan?

Binnen SMG zijn alle freelancers vrij om hun verzekeringen te kiezen maar wij adviseren onze interimmers om minimaal een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Uit onze ervaring blijkt namelijk dat veel (corporate) opdrachtgevers dit verplicht stellen als je een interim-opdracht bij hen uitvoert. Welke aansprakelijksheidsverzekering heeft jouw voorkeur? Heb je tips of aanvullingen? Deel ze vooral in de comments! 

Ons collectief is erop ingericht om elkaar aan het werk te helpen, kennis te delen én elkaar te ontzorgen. Dit doen we door zoveel mogelijk relevante informatie voor freelancers uit te zoeken zodat jij tijd bespaart en je kunt richten op het vinden of uitvoeren van opdrachten. Zo schrijven we blogs over verzekeringen, fiscusregels, personal branding en meer topics die voor jou als zzp’er relevant zijn. 

Wil je meer interessante artikelen lezen voor zzp’ers, bijvoorbeeld over hoe je je auto het best zakelijk kunt gebruiken? Lees dan hier verder of bezoek onze blog pagina voor een overzicht van al onze tips.

 

Shanna is een enthousiaste freelance marketeer die lastige zaken graag helder maakt. Als partner van Sales Marketing Group schrijft ze verschillende blogs over uiteenlopende onderwerpen: van fiscus regels tot personal branding op Linkedin, Shanna werkt voor diverse MKB spelers, schrijft (website)teksten, blogs, creëert spraakmakende content en denkt mee in strategie.

Nieuwste blogs en evenementen

Shanna

Author Shanna

More posts by Shanna

Laat een bericht achter