Wil je starten met freelancen? Heerlijk uitslapen of juist vroeg beginnen en een fijn uurloon..

Je bent zeker niet de enige die twijfelt aan deze trend deel te nemen. Nederland telt op dit moment ruim een miljoen zelfstandigen en de verwachting is dat dit alleen nog maar op zal lopen. Maar niet iedereen is succesvol en kan er een fulltime salaris mee verdienen.

 

Voel je al stress? Geen nood, hier 8 tips voor jou op een rijtje!


“SMG is een partnernetwerk voor freelance Marketing en Sales professionals. Ons doel? Dat alle Freelancers die zich bij ons aansluiten samen ondernemen en succesvol zijn en blijven. In onze blog behandelen we vragen van Freelancers en geven we tips die bij onze doelstelling aansluit.”

 

Tip 1. Weet wat je kan!
Je eigen bedrijf begint met te weten wat je te bieden hebt en wie jij het beste kan helpen. De vragen zijn simpel het antwoord kan soms moeilijk zijn.  Waarom moet een klant voor jou kiezen? Waarin ben jij anders dan je concurrenten? Heb je het antwoord op deze vraag, dan kan je door naar tip twee.

 

Tip 2. Schrijf een pitch
Het binnenhalen van klussen gaat meestal via via. Kan een ander jouw verhaal makkelijk doorvertellen? Dan heb je veel meer kans op opdrachten. Als jij in een paar minuten (of minder) op een duidelijke manier kan vertellen wat je kan loop je dus al ver voor op een groot deel freelancers. Je pitch vertel en post je overal: netwerkborrels, je website, facebook, insta en natuurlijk op LinkedIn!

 

Tip 3. Een helder ondernemersplan
Jij bent je eigen onderneming, run het als een bedrijf! Het is belangrijk dat je weet hoe je jezelf gaat vermarkten, hoe je je financiën regelt, hoeveel klanten je nodig hebt en hoe je onderneming formeel in elkaar zit bijvoorbeeld. Veel zaken kosten erg veel tijd, het is niet onverstandig om bijvoorbeeld je  financiële zaken zo snel mogelijk uit te besteden. Zo kan jij aan de slag gaan met klanten en levert je tijd geld op. Dit soort externe kosten moet je ook meenemen in je ondernemersplan.

Op deze manier heb je een goed uitgangspunt, een duidelijk doel en een naslagwerk in één. Daarnaast word je gedwongen ook naar de financiële kant van je onderneming te kijken.

 

Tip4.  Sales, wees specifiek
Jouw persoonlijke inkomen is straks afhankelijk van jouw sales strategie. Maak een sales funnel voor jezelf. Hoeveel uur moet je werken voor het gewenste inkomen? Hoeveel klanten heb je hiervoor nodig? Hoeveel leads en potentials staan er op je lijst? Wees niet bang om groot te dromen. Maar wees realistisch en werk actief je (sociale)netwerk.

 

“Vanuit SMG werken we actief aan het netwerk van onze partners. We connecten ze met de beste recruiters en online professionals, en geven je tips om meer uit sociale media te halen.”

 

Tip5. Je hebt veel vrijheid en bent flexibel als freelancer
En dat is ook een valkuil. Met jouw creativiteit en doorzettingsvermogen kom je al een heel eind. Maar vergeet niet om je focus te houden en gedisciplineerd te werken. Zonder een flinke dosis discipline zal het je niet lukken om een goedlopend bedrijf op te zetten. Creëer een routine en probeer je tijd zo slim mogelijk in de delen.

 

Tip 6. Bereikbaarheid ook na 5 uur?
Laat potentiële klanten weten hoe en wanneer ze je het best kunnen bereiken. Tegenwoordig is iedereen altijd goed bereikbaar. Vergeet niet dat elk bedrijf een openingstijd en sluitingstijd heeft en bewaak je tijd. In het begin is het prima om wat weekenden door te werken, maar vergeet niet af en toe niet met werk bezig te zijn. Juist zo behoud je creativiteit en focus.

 

SLIM: Zet een telefoonnummer op je LinkedIn en website. Wil je geen persoonlijk nummer gebruiken? Regel een apart mobieltje deze kan je in de avond en weekenden wegleggen. Het is ook mogelijk een vast nummer door te verbinden naar je mobiele nummer. Als je langere tijd niet bereikbaar bent, geef dat dan aan in het voicemail en vermeld dit op je website.

 

Tip 7. Blijf jezelf bijscholen
Vakgebieden veranderen razendsnel, zorg dus dat je altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen in je vakgebied. Als je houdt van vrijheid en afwisseling in je werk en daarbij snel nieuwe onderwerpen op pakt, bezit je zeker wat nodig is om freelancer te worden.

 

Tip 8. Leer onderhandelen
Als freelancer ben je vrij in wat je zelf wilt verdienen.  Vind je het te laag? Ga dan onderhandelen met de opdrachtgever. Wees realistisch kijk naar het tarief van concurrenten met gelijke skills en ervaring. Je wilt natuurlijk niet naast het net vissen omdat je veel te duur bent.

 

Conclusie
Freelancen is leuk, spannend en bied je verschrikkelijk veel vrijheid, maar wees je ervan bewust dat het soms niet makkelijk kan zijn. Jouw succes is afhankelijk van je eigen inzet en netwerk. Met hard werken en jezelf continu blijven ontwikkelen, kom je een heel eind.

 

Recente posts

LinkedIn training
Eerdere evenementen

25 november | Inspire & Connect LIVE: Laat LinkedIn voor je werken!

20:00 - 21:00 Meer opdrachten & zichtbaarheid door een eigen en authentieke aanpak op LinkedIn…
Inspire & Connect (online)

2 december 2020 | Inspire & Connect LIVE: Social Media Advertising

20:00 - 21:00 Meer inzichten in de markt van Social Media Advertising In dit webinar…
digitale transformatie
Inspire & Connect (online)

9 december | Inspire & Connect: Spreker en futurist Igor over de gevolgen van Corona op de economie

19:30 - 21:00 Gaan marketeers hét maken?   Op 10 december 2019 sprak Igor Beuker…
LinkedIn training
Inspire & Connect (online)

16 december | Inspire & Connect LIVE: LinkedIn training

20:00 - 21:00 Leer hoe jij je online zichtbaarheid kunt vergroten met LinkedIn LinkedIn biedt…

Dolf Kos

Dolf heeft veel ervaring op meerdere niveau’s bij verschillende organisaties met het toepassen van effectieve marketing strategieën. Ook heeft hij ruim 16 jaar ervaring in marketing, sales, management, hrm en finance.

Immelda Oord

Author Immelda Oord

Dit is een korte biografietekst. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi bibendum erat metus, eget faucibus orci varius non. Maecenas nec consequat ex, sit amet vulputate nisl.

More posts by Immelda Oord

Laat een bericht achter